Да се върне контролният пакет на Пловдивския панаир в ръцете

...
</TD
>Да се върне контролният пакет на Пловдивския панаир в ръцете
Коментари Харесай

Александрова: Решението на казуса с Панаира е в ръцете на Варна

Да се върне контролният пакет на Пловдивския панаир в ръцете на страната и тогава варненските акции да бъдат предоставени на община Пловдив. Това предложение направи пред Временната парламентарна комисия за панаира общинският консултант от Демократична България в Община Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

  " Ние в този момент лекуваме признака, само че решението за заболяването и казуса, е в ръцете на община Варна ", уточни Александрова, която счита, че би трябвало да се работи бързо.

" На 18 януари Общинският съвет в Пловдив одобри декларация до Народно събрание,  МС, Общински съвет- Варна и до кмета на Варна и водачите на партии там за предприемане на всички вероятни дейности по този начин, че дарените на община Варна 29% от акциите на Пловдивския панаир да преминат в ръцете на страната и по-късно да се трансферират на Пловдив, или да се плануват целеви средства за откупуване на акциите на МПП “, уточни Александрова.

По думите й, община Пловдив не показва противоречие с това друга община да взе участие в ръководството на емблематичен обект като панаира и в това време да ръководи и парцелите, които са апортирани в публично-частното сдружение " Пълдин туринвест “. 

Но в тази ситуация парадоксалното е, че община Пловдив не има нито една акция от панаира. Тя взе участие посредством съдружието си в " Пълдин туринвест “. И каквито и взаимоотношения да имат община Варна и " Пълдин туринвест “, за какво това да става на гърба на община Пловдив и да се взе участие  в ръководството и на други обекти, като резервата " Старинен Пловдив “ да вземем за пример,  както и в обект от особена стратегическа значимост за стопанската система на града и района Панаира “, сподели Александрова.

Тя изясни още, че по покана на " Пълдин туринвест “ от 2021 година за промени в устава на сдружението излиза наяве, че акциите на Панаира са арестувани от община Варна / макар, че общинските препоръки и на двата града са решили акциите да бъдат върнати на държавата/. Това е било осъществено от кмета на Варна, който не се е съобразил с решението на Общинския съвет.  Било е свикано изключително общо заседание, на което община Варна е поканена да бъде съучастник на Панаира, като акциите ще бъдат записани с предимство на нея, като по този метод отпада справедливост на останалите акционери да получават акции от сдружението. Община Пловдив единомислещо взима решение нейният представител в сдружението да гласоподава срещу всички тези точки, само че нищо повече не може да направи.  

Пазарната оценка на варненските акции на Панаира е равна 16.314.400 лв.. С това нарастване записаният капитал на Панаира от 177 млн. лв. ще стане 194 229 299 лв..

Община Пловдив не има лични акции в Панаира, уточни още. По силата на решение от 2006 година общината взе участие единствено в смесеното публично-частно сдружение " Пълдин туринвест “  с 49 %. В следствие притежателите на Пълдин туринвест изплащат акции на реституции и се стига до 56% акции, които сдружението владее все още. Това са най-много компании на Георги Гергов. Участието на община Пловдив в това сдружение е едвам с 44 млн. лв., което не и дава право да взема решения в интерес на панаира.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР