Да бъде въведен ясен регламент за избор на одитори за

...
</TD
>Да бъде въведен ясен регламент за избор на одитори за
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград с важно предложение, свързано с данъците

Да бъде въведен явен правилник за избор на инспектори за легализация на годишните финансови доклади на общинските обществени предприятия, предлага кметът на Благоевград, който внесе за разискване в Общински съвет план на Правила за избор на регистриран инспектор за легализация на годишни финансови доклади на общинските обществени предприятия.

Въвеждането на ясни правила и критерии за избор на инспектори ще подсигурява гласност и бистрота, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност, пропорция и не допускане на дискриминация, обосновава предлагането си кметът.

Предложението планува одитът на всяко общинско обществено дружество да става в сходство с условията на интернационалните одиторски стандарти, Закона за самостоятелния финансов одит и изразяването на сигурност по устойчивостта и използваните нормативни актове от българското и европейско право.

Във импортирания план за Правила е заложено изборът на инспектор да се прави от назначена от Общински съвет комисия посредством обществена процедура, публикация за която ще бъде оповестена на интернет страницата на Община Благоевград.

Минималните условия към всеки кандидатстващ за инспектор включват изискването той да е вписан в Регистъра на записаните инспектори в Република България към Комисията за обществен контрол над записаните инспектори, и да е правил одиторска активност минимум на три разнообразни юридически лица през последните три години.

Предложението за приемане на Правила за избор на регистриран инспектор за легализация на годишни финансови доклади на общинските обществени предприятия е част от напъните на общинското управление да възстановяване на ръководството и контрола на общинските запаси и за гарантиране спазването на правилата на положително ръководство в обществения бранш.

Прилагането на разпоредбите ще усъвършенства отчетността и директната връзка на сдруженията и Общински съвет, ще увеличи информираността на общинските съветници и ще усъвършенства контролът на процесите и дейностите в тях.

Предложението на кмета ще бъде прегледано на съвещание на Общински съвет в края на м. октомври.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР