Чудотворни кръстове се издигат в специални свети зони за закрила

...
</TD
>Чудотворни кръстове се издигат в специални свети зони за закрила
Коментари Харесай

Чудотворни кръстове на специални места до Пловдив пазят България

Чудотворни кръстове се издигат в специфични свети зони за протекция на България. От епохи ги слагат богоизбрани миряни за отбрана, само че и за здраве. Местата също не са определени инцидентно – отдадени в християнската мистичност пророци описват, че нормално хълмовете са целебни обиталища, където се заземявал Св. Дух или слизали ангели и светци, написа " Телеграф ".

Брат Йорданчо

Безспорно най-чудодейното такова разпятие у нас се намира под връх Кръстов (1545 м), в централната част на планината Родопи. Мястото през днешния ден е известно като Кръстова гора или Родопския Йерусалим. Хиляди поклонници отиват там, с цел да почерпят здраве и мощ, а сребърното разпятие се е трансформирало към този момент в скъпа светиня, чиято популярност се носи отвън рамките на България. Навремето човек на име брат Йорданчо сънувал сън, че мястото е извънредно целебно и трябвало да се отбелязя като такова с кръст. Местният оракул инцидентно се срещнал със сестрата на цар Борис III Евдокия, която от известно време боледувала от незнайна болест. Посъветвал я да преспи една нощ там, с цел да се излекува. И чудото в действителност станало. Същата нощ било изцелено и детето на още един непосредствен до семейството на монарха. Тогава решили в символ на признателност да създадат кръст, който да тежи два пъти, колкото възрастта на Иисус Христос – 66 кг. Къде обаче да бъде подложен той, зачудили се донорите. За да схванат, употребявали помощ свише. На път за върха срещнали жена, която носела два гълъба. Тогава брат Йорданчо вярно разчел знака, защото точно тази птица символизира в иконописта Светия Дух. Пуснали гълъбите с тайната вяра да ги проследят с взор накъде ще отидат. Единият литнал на изток към висок рид и там сложили кръста, който бил донесен с каруца, а след това и на ръце до високата околност. Другият гълъб пък показал мястото на лековито аязмо.

Мнозина през днешния ден свидетелстват, че възкръсват над проблемите и тегобите си след посещаване на кръста наоколо до Кръстов връх. А случаите на изцеления и знамения към този момент са в действителност безброй.

Освещаване



Пак Родопите в село Проглед се издига и друго разпятие, осветено на 10 октомври преди към 10 години. Инициатор и създател на монумента е националният врач и оракул Слав Хрелев. Кръстът е в действителност величествен. Издига се на 13 метра височина и наподобява на антена, само че вместо цифровата телевизия лови сигнала на Доброто. Хрелев разкри пред " Чудеса и Вяра “, че кръстът има ангелска конструкция и е подложен там след оракулски сън. Една нощ той видял голямото разпятие на високо място да закриля и да оказва помощ на България. Повелята била да бъде сложено, с цел да се изпъдят и тъмните сили, които пият народа към този момент десетилетия наред. На това се дължал и безкрайният политически преход. " В съня обаче не ми се сподели къде тъкмо да слага кръста, който ми се заръча още да изработя. Обиколих България в търсене на подобаваща площадка. Един ден инцидентно попаднах в село Проглед. Върнах се наново и още веднъж усетих, че това е мястото от съня “, споделя Хрелев. По думите му галактическата конструкция на религиозния знак е изпълнена по скица, спусната му Свише. Дизайнът е с още една хоризонтална напречна линия, идваща от гредата, за която са били приковани краката на разпнатия Христос.

Слав Хрелев има вяра още, че самото име на селото също не било инцидентно. То символизирало смяната - проглеждането на българите и обединяването ни като нация под знака на кръста. Пророческият сън на лечителя за нула време съумял да болести и локалните поданици. С дружни старания били събрани 14 000 лв.. Накрая Хрелев седнал в един локален двор и почнал да построява скелето по схемата, която му се присънила. " Помагаше ми един мой другар, само че се чудя от кое място получих тая мощ всичко да свършим за две седмици. Заварките по кръста са 800 метра ", спомня си Хрелев, който в предишното е работил и като железар.

Разпятието станало два тона тежко и 13 м високо. Местна компания помогнала мегаструктурата да се качи на високия хълм. Оттогава всяка есен горе се събират родопчани с каба гайди.

Валя Балканска

" Идвала е и Валя Балканска. Отделно към този момент селото е на картата на поклонническите направления и притегля туристи от близко и надалеч. Мнозина започнаха да оставят върху кръста свои облекла с вярата да оздравеят “, споделя още Хрелев. Той показа, че към датата на слагането му вярващи хора са виждали да се явява горе свети Йоан Богослов. " Преди правехме курбани, само че жертвоприношенията за мен не са допустими след идването на Христа. Затова започнах да нося риба и медовина “, изясни с усмивка Слав Хрелев. Той се радва, че кръстът е осветлен, а когато лампите изгорят, локалните бързо се организирали сами да ги подменят. Народният врач възнамерява издигане на специфичен кръст и над Велико Търново.

Св. Иван

10-метров железен кръст заземява болки и грехове на входа на село Скрино, считано за родното село на свети Иван Рилски.

От три-четири години разпятието посреща локални и туристи, a мнозина са безапелационни, че то е заредено с невероятна мощ.

" Вече имаме най-малко десетина случая, в които хората си споделят, че щом са се докоснали до кръста им е минало главоболието или мигрената. Други пък усещат необикновен прилив на сила, която ги е държала в кондиция дни наред на работното място “, описват религиозни гидове, които водят тук хора от цялата страна.

От Руенския манастир потегля пътекa и за един различен кръст - по-нисък, само че още по-чудодеен. За него се споделя, че извършва стремежи. Той е забит на връх Бобошевски Руен (1134 м).

Лекува мигрена в Скрино, уважиха св. Илия с 34-метров 

В последните години жителите на от ден на ден обитаеми места започнаха да издигат кръстове за протекция и благослов от небесните сили. Към тях към този момент водят много туристически пътеки, по които крачат хиляди пилигрими. А по този начин се оказва, че кръстовете се отразяват благотворно и на стопанските системи на дребните обитаеми места.

Доста авангардно 34-метрово разпятие се издига над град Априлци. Поклонническата пътека стартира от центъра на града, минава около вкопаната черква " Св. Петка Параскева ", която е монумент на културата с национално значение.

Местната легенда гласи, че Крали Марко е живял в местността Поленци, а сестра му Мара - на въпросния рид, именуван " Кръстът “. До края на 60-те години там е имало античен оброчен камък на св. Илия, край който на Илинден се е правел общоселски курбан в чест на светеца, който е настойник на цялата долина. Възрастни хора споделят, че светецът слизал край кръста.

Лично Пловдивският митрополит Николай освети преди 8 лета кръста над село Крум. По план 15-метровият паметник е с LED осветяване и се зарежда със слънчев панел.

От към две години признакът на вярата се издига и край свиленградското село Студена. Мястото край пътя не е инцидентно, защото там има вековно дърво оброк.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР