Чрез социално-образователната кампания Пази детето в интернет, застрахователна компания Лев

...
</TD
>Чрез социално-образователната кампания Пази детето в интернет, застрахователна компания Лев
Коментари Харесай

Кампанията Пази детето в интернет започва лятно турне в Пловдив 

Чрез социално-образователната акция " Пази детето в интернет ", застрахователна компания " Лев Инс " АД е обучила над 130 хиляди деца и техните учители по какъв начин да се защищават в онлайн среда и да не стават жертви на измами.

Това заяви на среща с шефове, учители и възпитаници в Дома на културата " Борис Христов " в Пловдив - Явор Колев, шеф ИТ и киберсигурност към компанията и началник на обществената акция. За година и половина са посетени над 150 учебни заведения във всички регионални градове, дребни общини и села.  

През последните три години киберпрестъпленията са се нараснали с над 300 %, уточни Колев, като се базира на отчети на огромни правоохранителни организации и цитира Европол. Това съгласно експерта е закономерно, поради пандемията от COVID-19 и засиленото потребление на интернет пространството. През последните три години на пандемията киберпрестъпленията са се нараснали над 300 %. Животът ни преминаваше в интернет, работихме от у дома, порчъвахме облекла и храни онлай и започнахме да употребяваме онлайн банкиране. Всичко това насочи нарушителите към онлайн пространството и тази статистика е изцяло обяснима, означи Колев, който управлява обществената акция " Пази детето в интернет “. 

Най-широкоразпространеното закононарушение в интернет пространството е половото изнудване, при което най-честите жертви са децата, сподели Колев. Следва разпространяването, притежанието на материали, съдържащи полова употреба на деца, което закононарушение в България е леко наказуемо.

В доста случаи това принуждение довежда до психически и физически контузии, които остават за цялостен живот, даже до гибел, разяснява киберекспертът. По думите му във всички учебни заведения има дете, което е било подложено на кибертормоз, който стартира с насмешка, засегнатост в обществените мрежи, а от там  ескалира в учебното заведение до физически спорове.  

Най-често жертвите са деца сред 8 и 16 години - девойки и момчета, само че има и по-малки. Една от аргументите децата да бъдат подведени от насилника, да споделят и даже да се срещнат с него, е липса на внимание и любов от страна на родителите, уточни Колев. По думите му голяма част от родителите изобщо не знаят какво вършат децата им в интернет.

Той предложи на децата и родителите да не се доверяват на никого, да не разгласяват нещо, което на следващия ден ще желаят да изтрият. Не споделяйте информация за себе си, която ще разреши да бъдете открити елементарно и прегледайте настройките на профилите си, тъй че единствено най-близките ви другари, които познавате във физическия свят, да виждат изявленията ви, прикани експертът.  

По време на лятното турне на акцията през юни и юли екипът на акцията ще посети няколко от общините в Пловдивска област и ще срещнат децата и техните родители по какъв начин да се предпазят в интернет. То ще премине през осем обитаеми места. Това са гр. Асеновград (21 юни), гр. Раковски (22 юни), гр. Карлово (28 юни), гр. Хисаря (29 юни), с. Калояново (05 юли), гр. Съединение (06 юли), гр. Куклен (12 юли) и гр. Стамболийски (13 юли).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР