Четири български града - София, Русе, Велико Търново и Разград

...
</TD
>Четири български града - София, Русе, Велико Търново и Разград
Коментари Харесай

Пантеонът в синьо и зелено, ще стане част от световна инициатива

Четири български града - София, Русе, Велико Търново и Разград - ще се причислят към световната самодейност " Да осветим НФ ", която се организира всяка година на 17 май. 

Събитието е отдадено на битката против неврофиброматоза (НФ), генетично заболяване което засяга 1 на всеки 2000 раждания, или над 4 милиона деца по света. Макар да няма публични данни за България, съгласно Европейската Детска Туморна Фондация близо 3500 са засегнатите у нас от рядкото заболяване.

Инициативата е обвързвана с осветление в синьо и зелено - формалните цветове на НФ - на близо 500 символни здания, монументи и архитектурни забележителности в десетки страни. Сред тях известни местоположения като Ниагарския водопад, Кралския народен спектакъл в Лондон, Дъблинския палат, Фонтан Сибелес в Мадрид, Националната изложба на Сингапур и доста други.*

 България за първи път се включва в самодейността, като на 17.05.2024 година след 21:00 ч. ще бъдат осветени следните символни здания и културни монументи:

София - Национален Дворец на Културата

Велико Търново - Крепост Царевец

Русе - Пантеон на Възрожденците

Разград - Часовникова кула

Целта на акцията е да увеличи осведомеността и да осведоми за изгодите от финансиране на научните проучвания в региона на неврофиброматозата и редките генетични болести. 

Неврофиброматоза се отнася към група генетични състояния, причиняващи развитие на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, усложнения в образованието, инвалидизираща болежка и рак. Понастоящем няма лек за неврофиброматозата, само че в последните години има сериозен прогрес в битката против болестта и даже първо записано лекарство, което е налично за пациентите.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР