Бургазлия е бил нападнат в собствения му дом, докато слуша

...
</TD
>Бургазлия е бил нападнат в собствения му дом, докато слуша
Коментари Харесай

Диджей-шахматист си пусна музика, бургаска батка влезе с вратата в дома му да я спира

Бургазлия е бил атакуван в личния му дом, до момента в който слуша музика. Съседът му не издържал на високите децибели и нахлул в жилището му, разбивайки входната врата, научи Burgas24.bg.   Инцидентът е от 12 април 2022 година, само че на 12 юни 2023 година Бургаският областен е провел съвещание по делото.

Ето по какъв начин се е стигнало до неприятния случай: Около 19-19.30 ч. на горепосочената дата нападнатият мъж с букви Г. П.  се прибрал от работа в дома си, пуснал си музика и анализирал партия шах. Около 21 часа ненадейно в стаята нахлул с вик чужд мъж (К. С.), доближил се и почнал да го наскърбява. Побеснелият от шума крещял: “Ти естествен ли си, мишко такава " и “Мишко, спирай музиката, аз ще се разправям с теб ". От това Г. П.  доста се изплашил, понижил музиката, само че непознатият продължавал да крещи, блъснал със размах дъската за гладене, която паднала и тръгнал да излиза. След това се обърнал и със императивен звук му споделил: “Ела да си оправиш вратата ". След няколко минути се окопитил след от първичния потрес, отишъл до входната врата на жилището и открил, че езикът на бравата е строшен, а насрещникът - изкъртен на земята.

След сигнал на тел.: 112 се отзовали от полицията и открили причинителя, който бил комшия. От страна на ищеца е била подадена тъжба в полицията и формирана кореспонденция. В исковата молба се твърди още, че вследствие на претърпяното ищецът изпитал боязън, засегнатост и терзание, както директно от държанието на ответника, по този начин и от счупената врата и опцията някой още веднъж да нахлуе в жилището същата вечер. През идващите седмици траял да изпитва стрес и мъчно изпълнявал служебните си отговорности, бил засегнат от случилото се и от казаните обидни думи, тормозил се да не срещне още веднъж този човек. Във връзка с формираната кореспонденция открил, че точно ответникът е причинителят и претендира възнаграждение на обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Направено е искане за допускане до разпит на двама очевидци, както и за условие и използване на формираната полицейска кореспонденция.

В предоставения период за отговор нападателят е подал писмен отговор, с който претенцията се оспорва по съображение и размер. Излагат се причини за упражняван систематичен тормоз от страна на ищеца във връзка с ответника и всички живущи в постройката, чрез неспазването на нормите за звук и редовно слушане на доста висока музика. Именно подобен съгласно ответника е бил и мотивът за случая на 12 април 2022г., заради което се твърди, че е налице съпричиняване. Посочва, че към 30 минути е правил опити и е чукал на вратата на ищеца, с цел да отвори и понижи музиката, само че до това по този начин и не се стигнало. Оспорват се породените вреди и техния размер. Твърди се, че ищецът не е изпитвал изложените мощни страсти и стрес, а в противен случай - на 19 юни 2022г. е подал още една тъжба в полицията против ответника за влизане щурм в жилището му и отнети 700лв. Не са показани писмени доказателства. Направено е искане за допускане до разпит на двама очевидци, както и за условие и използване на формираната втора полицейска кореспонденция.  

Ето и част от показанията, дадени от очевидци: Майката на нападнатия декларирала, че  след случая синът й се е обадил и бил доста обезпокоен. Разказал й, че са му разрушили вратата на жилището и са навлезли вътре. На идващия ден той си взел отпуск, тъй като бил под мощен стрес..Няколко дни след случая синът й идвал при нея, тъй като се страхувал, а негови другари няколко месеца са оставали да нощуват при него и да му дават кураж. Уточнява, че синът й има персонално оръжие. 

Свидетелят М.П. показва, че с нападнатия са другари от 7-8 години. Г.П.  е бил под мощен стрес, страхувал се, че може да се повтори случилото се. Свидетелят от своя страна го успокоил, споделил му да не пуска мощна музика, тъй като от там идва този проблем и че по закон не би трябвало да пуска музика късно. В същия месец Г.П.  го помолил да остане при него един- два пъти, тъй като се тормозил, че още веднъж някой може да влезе в къщата му. Според очевидеца Г.П.  получава нещо като “психоатака " вследствие на този случай и все си мисли, че някой нещо ще му направи, в случай че слуша музика. Уточнява, че е имало и други случаи, в които дружно са пускали музика късно вечерта, само че след 9.30 часа очевидецът го помолил да понижат.

От показанията на очевидеца С. (майка на нападателя) излиза наяве, че към 21 часа на горепосочената дата за следващ път е имало доста мощен звук от музика, който идвал от жилището, в който живее Г.П.. Уточнява, че тя живее на горния етаж, а синът й през половината от седмицата е при нея. Шумът всекидневно е от доста мощно пусната музика. Тя слязла до долу и позвънила на вратата, само че никой не й отворил и се прибрала у дома. Малко по-късно синът й импулсивно скочил и излязъл очевидно сърдит. Тя чула някакви звуци от гласове. Пресрещнала го на стълбите и той й споделил, че е ритнал вратата и е влезнал в жилището и се разкрещял на Г.П.  да понижи музиката. От случилото си синът й се разстроил и излязъл. Свидетелят показва, че е имало доста други случаи на високо пусната музика от прилежащия апартамент, в това число доста късно през нощта музиката да се усилва за 2-3 минути и да се стопира. Няколко пъти са били подавани сигнали за мощния звук. В продължение на година и половина показва, че шумът е систематичен. Когато са се разминавали и го е питала за шума нападнатият е споделил, че е някогашен ди джей.

Свидетелят В. показва, че познава страните и са съседи в блока, като тя е на третия етаж, а Г. П.  на четвъртия. Уточнява, че не живее непрекъснато на адреса, само че постоянно е там. Лятото синът й остава там, а от време на време щерка й или внуците й. Заявява, че Г. П. непрестанно тероризира съседите с доста висока музика, което се случва когато и да е на денонощието. Много пъти се е опитвала да беседва с него по въпроса, само че той й отговарял, че може да прави каквото си желае. В един диалог й декларирал, че има легален револвер и ще простреля всеки, който посмее да прекрачи прага му. Шумът от жилището се чувал от време на време всеки ден, а от време на време след 10 дни, може рано заран или късно вечер, както и на обяд. 

К. С. е наказан да заплати на Г.П. сумата от 700 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, боязън, безпокойствие, бодърствуване, терзание, затруднено осъществяване на служебните му отговорности, вследствие от нарушение целостта на жилището му посредством разтрошаване на входната врата през тъмната част на деня и нахлуване в дома му, както и законната рента, считано от датата на увреждането - 12.04.2022г. до окончателното погашение и направените по делото разходи в размер на 203 лева (двеста и три лева), съгласно почетената част от исковете. Съдът отхвърля претенцията за горницата до цялостния деклариран размер от 1500 лева, както и предявеният иск за възнаграждение на сумата от 500 лева, като непълен иск от общо 2000 лева - обезщетение за неимуществени вреди претърпени в следствие от отправени обидни думи и закани със разпра. Нападателят ще би трябвало да заплати и  455 лева.  разходи по делото.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР