Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав,

...
</TD
>Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав,
Коментари Харесай

Броят на товарните кораби по река Дунав намалява

Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав, понижава макар удобните навигационни условия за корабоплаване. Това сподели пред Българска телеграфна агенция Иван Жеков - шеф на дирекция " Речен контрол - Русе " към Изпълнителна организация " Морска администрация ".

Той уточни, че за първите четири месеца на тази година броят на товарните кораби, посетили пристанищата Силистра, Русе, Свищов и Никопол, е намалял с към 25 % по отношение на същия интервал на предходната година.

" От началото на януари до края на април тази година четирите наши пристанища са посетени от 2400 товарни кораба. За същия интервал през предходната година те са били 3200 ", изясни Жеков.

Той не се нае да разяснява какви са аргументите за понижението на броя на товарните кораби, само че допусна, че това може да се дължи на възбраната за импорт на зърно от Украйна.

" Дори и износът на въглища за Сърбия не усилва броя на товарните кораби по реката ", сподели Жеков.

Увеличават се визитите на круизни кораби край Русе

По думите му в това време е записано нарастване на броя на визитите на круизни кораби край Русе с 10 % за миналите два месеца - април и май, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Жеков изясни, че плануваните визити на круизни кораби край Русе са 510 за тази година. Досега на русенския бряг са регистрирани 127 визити на круизни кораби с общо 15 800 туристи. Най-много са американците - над 5000, следвани от германците - 4900, туристите от Англия са 1700, а австралийците са 1000.

Миналата година беше сериозна за корабоплаването по Дунав

Жеков напомни, че поради ниското равнище на Дунав предходната година е била една от най-тежките за корабоплаването по реката.

" В продължение на към пет месеца поради ниското равнище имаше прагове по реката, които затрудняваха, а на моменти и спираха изцяло корабоплаването ", изясни Жеков.

По думите му с изключение на на товарните плавателни съдове, това е оказало съществено въздействие и на круизния туризъм.

" Част от круизните кораби прекосяваха през праговете сред Русе и Никопол. Други не стигнаха до делтата на реката, защото имаше риск ", сподели Жеков.

Капитаните на кораби да бдят за плаващи дънери по реката

Условията за мореплаване в този момент са идеални. Нивото на реката е високо, което е обикновено за интервала, присъщ с така наречен " черешови води ".

По данни на изпълнителната организация " Проучване и поддържане на река Дунав " равнището на река Дунав при Русе през днешния ден е 570 см по отношение на условната кота " нула ".

Жеков прикани капитаните на кораби да са деликатни.

" Когато има внезапно повишение на равнището, реката влачи дънери и може да се получи щета на винто-рулевия комплекс на плавателния съд ", съобщи шефът на " Речен контрол - Русе " към " Морска администрация ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР