Броят на осъдените и санкционирани лица, спрямо които е влязъл

...
</TD
>Броят на осъдените и санкционирани лица, спрямо които е влязъл
Коментари Харесай

Прокурорите от Окръжен район – Бургас си писаха отлична оценка

Броят на наказаните и глобени лица, по отношение на които е влезнал в действие правосъден акт, е 98.67 % от всички лица с влезнал в действие финален правосъден акт. Данните акцентират качеството на работа на прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура през миналата 2022 година Те бяха показани по време на годишното отчетно заседание на Окръжна прокуратура – Бургас от Окръжния прокурор – Георги Чинев.

Гости на събитието бяха членовете на Висш съдебен съвет Георги Кузманов и Евгени Иванов. Колективът на Окръжна и Районна прокуратура – Бургас бе почетен и от прокурор Камен Михов – завеждащ отдел 8 " Престъпления срещу финансовите ползи на Европейски Съюз и взаимоотношение с Европейската прокуратура “ при ВКП, прокурор Любомир Петров – административен началник на Апелативна прокуратура – Бургас, арбитър Пламен Синков – ръководител на Апелативен съд – Бургас, старши комисар Калоян Калоянов – шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас и Любомир Вълков – шеф на Търговско дружество " ДАНС “ - Бургас.

Прокурор Чинев уточни, че през 2022 година прокурорите от Окръжния регион са следили общо 17196 преписки. През 2021 година броят по този индикатор е бил 15635, през 2020 година – 15 155. Отчетеният извънредно висок брой на решените преписки през последните четири години постанова извод за обичайно отличната работа на прокурорите, както и за висока успеваемост на взаимоотношението сред тях и органите, извършващи проверовъчните дейности. Решени са 16 252 или 94.51% от следените преписки. В период до един месец са решени 16 248 преписки, а над отвън този период единствено 4. Прокурор Чинев дефинира записаната срочност за решение на преписките и през миналата година като изключителна.

Прокурор Чинев подчертава, че по аршин " Общ брой актове за възлагане на инспекция “ и " Актове за възлагане на финансови инспекции и проверки “, Окръжна прокуратура – Бургас е преди всичко от прокуратурите с обща подготвеност в страната за 2022 година

През отчетния интервал се следи растеж в броя новообразувани досъдебни производства – 6008, което с близо 500 повече от 2021 година Този индикатор подхожда и на записаният растеж на престъпността през годината, регистриран от ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас – с 4.97%. През годината с следени общо 14253 досъдебни производства.

През миналата година е регистриран растеж в броя на бързите производства – 1746, което е с към 70 повече от тези през 2021 година

Много висок растеж се регистрира при импортираните от прокурорите в Окръжен регион – Бургас претенции за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража “ – 301, което е с 50% повече от тези през 2021 година 92% от импортираните претенции са били почетени от съдилищата.

През 2022 година са завършени 6493 досъдебни производства, което е с 600 повече от новообразуваните, което значи, че прокурорите са завършили доста досъдебни производства от предишни години. Всички досъдебни производства са завършени в законовия период. През годината прокурорите са решили 10355 досъдебни производства или 72.65% от новообразуваните. Традиционно отлична остава срочността при решаването на делата от прокурорите в Окръжен правосъден регион. В планувания от закона едномесечен период, през 2022 година са били решени 10005 досъдебни производства, а отвън него, без удължение на периода от административния началник, са били решени едвам 2 каузи. В двумесечен период, продължен от административен началник са били решени 297 каузи, като единствено едно дело е било решено отвън период над два месеца.

Прокурор Чинев уточни, че е безапелационен триумф за държавното обвиняване в Бургаския областен регион през последните 5 години е поддържането на високи равнища на импортираните в съда прокурорски актове. Тези, които са били импортирани в съда през 2022 година са общо 2 176, при 2 186 за 2021 година, 1 929 за 2020 година, 1949 за 2019 година и 2107 за 2018 година При по този начин изложеното е видно, че е налице значително нарастване в броя на импортираните актове през 2022 година по отношение на 2020 година, 2019 година и 2018 година, и несъществено понижение (само с 10 бр. по-малко) по отношение на 2021 година За 2021 година обаче категорично следва да се означи, че бе пикова спрямо предходните три години от позиция на импортираните в съд актове.

Прокурор Чинев акцентира, че по критерии " общо импортирани в съд прокурорски актове по досъдебни производства “, Окръжна прокуратура – Бургас е на второ място от окръжните прокуратури с обща подготвеност в страната.

52.27% от импортираните прокурорски митинга са почетени от по-горестоящите правосъдни инстанции, което най-голям % по този индикатор през последните години.

През миналата година, съдилищата са върнали едвам 2.16% от импортираните в съд прокурорски актове, а оправданите лица са едвам 1.13% от решените от съда 2294 каузи. Прокурор Чинев акцентира, че изложеното демонстрира недвусмислено, че през последната година (като и през предходните три години) броят на дефинитивно оправданите лица е устойчиво пренебрежимо невисок, на фона на броя на импортираните актове, прегледаните и решените каузи, което е отличен отзив за качеството на прокурорската активност. Още повече, че тя е реализирана в демократична правна система, в която правата и законните ползи на участниците в наказателния развой са скрепени със съответните гаранции.

Прокурор Чинев уточни, че по брой импортирани оферти по член 83б от Закон за административните нарушения и наказания, през 2022 година, Районна прокуратура – Бургас е била преди всичко измежду районните прокуратури в страната, a Окръжна прокуратура – Бургас на трето.

Всички прегледани от съд 87 искови молби по гражданско правосъдния контрол са почетени от съдилищата. Показателят демонстрира, че се резервира присъщата за последните няколко години позитивна наклонност, всички импортирани от прокурорите искове да са почетени, което постанова извод за аргументираност и правомерност на исковите молби, както и за чудесно равнище на професионална подготвеност на прокурорите.

През отчетния интервал са прегледаните 184 оферти по член 306 от Наказателно-процесуален кодекс, от които единствено едно не е почетено.

Отчетен е спад в броя на досъдебните производства против малолетни лица. Пред 2022 година те са били 58, а през 2021 година 64 и през 2020 година – 94. През миналата година са импортирани 36 акта против 41 малолетни лица.

Съществено нарастване се следи при преписките по надзора за правда – 1589, което е с над 200 повече от тези през 2021 година Ръст е регистриран и при преписките по административно правосъдния контрол – 1473, с близо 200 повече от миналата година.

През 2022 година прокуратурата е издала 8 Европейски заповеди за арест, 11 молби за Международна правна помощ и 116 Европейски заповеди за следствие. Най-висок резултат през последните години.

Прокурор Чинев добави, че Окръжният следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас е на челни позиции в народен мащаб по всички съществени сегменти от своята активност.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР