Болят ме краката, когато вървя, но щом вляза в басейна,

...
</TD
>Болят ме краката, когато вървя, но щом вляза в басейна,
Коментари Харесай

90-годишният русенец Тодор Керчев: Трудно вървя, но мога да преплувам Дунав

" Болят ме краката, когато ходя, само че щом вляза в басейна, всичко ми минава и се усещам прелестно. Отново се чувствам млад. "

Думите са на 90-годишния Тодор Керчев-Паная от Русе, който потвърди, че без значение от възрастта няма невъзможни неща. В чест на своя празник ветеранът преплува 9 километра по река Дунав - по един километър за всеки 10 години от живота си. Постижението е в действителност неповторимо, тъй като е равнозначно на девет пъти да бъде преплувана реката.

" Началната точка беше на остров край Русе, а финалът - на градския пристан. Изминах дистанцията за час и 20 минути. Знаех, че мога да го направя, тъй като плавам от 6-годишен. Това е моята пристрастеност и рецепта за дългоденствие. Плуването е прекрасен и мощен спорт, който поддържа духа и тялото ми здрави. Опитвам се вдъхновя младите спортисти и желая да им пожелая в никакъв случай да не се отхвърлят, тъй като това ще ги научи на дисциплинираност за цялостен живот ", показа пред Тодор, който е роден на 25 юли 1932 година Той е един от най-дългогодишните служащи в някогашния корабостроителен цех в града, където се пенсионира през 1992 година

" Когато бях 7 клас, за пръв път преплувах Дунав. Причината да го направя беше, че приятелите ме насърчиха и аз ги послушах. Оттогава се явявам на разнообразни интернационалните надпревари, както в нашата страна, по този начин и в чужбина ", връща лентата обратно 90-годишният плувец. По негови думи се старае да тренира три пъти в седмицата по час и половина, с цел да не губи форма. Най-често плува по тил, като силата му е в дългите дистанции - 800 м и 1500 м.

" Когато не упражнявам, се грижа за лозето си. Гледам постоянно да запълвам свободното си време с нещо забавно. Освен това постоянно се събираме с останалите ветерани от клуба по плуване, тъй като си обменяме опит и си описваме разнообразни истории ", споделя пред вестника Керчев, който е измежду възродителите на плувния спорт в дунавската столица след Втората международна война.

" Първото градско състезание на Русе по плуване се организира през 1950 година и още на това първо за мен съревнование завоювах и първата си победа на 100 м свободен жанр ", спомня си ветеранът.

През 1951 година Тодор Керчев става първи на 1500 м на шампионата на профсъюзите в София. Оттогава му остава прозвището Панай - получава го от столичани поради особения, не толкоз добър жанр на плуване, с който ги побеждава. През 1954 година е трети на републиканското състезание на 1500 м. Освен това е и рекордьор на Полша на 1500 м свободен жанр за над 80-годишни плувци.

" Звездният ми момент беше на присъединяване в Световното състезание по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 година Тогава се класирах трети и ме награди шейхът на Кувейт с мемориален часовник " Ролекс ", който към момента работи " с горделивост споделя Тодор.

И до през днешния ден Паная е постоянен участник в национални и интернационалните надпревари по плуване за ветерани, където няма конкуренция в своята възрастова група. За последните 30 години има извоювани 223 златни медала в стиловете свободен, делфин и тил. Първенец и притежател на златни оценки е в доста интернационалните шампионати по плуване за ветерани в Италия, Румъния, Полша, Турция и Гърция.

" Когато навърших 80 години, още веднъж означих годишнината си с дълготрайно плуване. Тогава изминах 21 километра за към три часа по река Дунав от местността Стълпище до конския плаж в Русе. Сега фантазията ми е на 100-ния си рожден ден още веднъж да покажа уменията си ", заключи 90-годишният Тодор, който към момента не е решил на каква отдалеченост и къде ще стане идващото му юбилейно плуване.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР