Близо 50 русенци тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи

...
</TD
>Близо 50 русенци тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи
Коментари Харесай

Започна деветият поход, посветен на подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа 

Близо 50 русенци потеглиха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Походът е проведен от Областната администрация в Русе, а през идващите два дни в самодейността се чака да се включат общо над 400 души от цялата страна. Събитието е под патронажа на регионалния шеф Анатоли Станев и е отдадено на 155-ата годишнина от подвига на четата. Според заместител регионалния шеф Детелина Ачева събитието се е трансформирало в традиция и е знак на това по какъв начин българските институции могат да поддържат опазването на родовата памет.

" Вярвам, че досегът до историята е най-верният път за отстояване на историческата реалност. Нека не забравяме, че и в днешно време решителността и волята за запазване на националната ни еднаквост са мерилото за същински национализъм “, сподели още Ачева.

Началото на похода бе обещано край село Новград, където четата слиза през нощта на 6 против 7 юли 1868 година Паметта на героите бе почетена с едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя. В рамките на събитието е планувана богата културна стратегия, като акцентът е подложен върху провеждането на къси исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминационната точка на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, прочут и като Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на починалите. Там ще се организира и възстановка, в която ще вземат участие представители на патриотични организации от цялата страна.

Тази година особено внимание е отделено на живота и делото на двама от участниците в четата – Димитър Момчилов и Атанас Боздуганов. Техен роднина ще показа детайлности по отношение на биографията им.

Инициативата се осъществя с поддръжката на Сдружението на регионалните шефове на Русе, както и туристическите сдружения в района.

Към участниците в похода се причислиха и представители на Туристическо сдружение " Узана “. Да отдаде респект пред саможертвата на героите пристигна и ръководителят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР