Благоевград е само на крачка от приемането на нова наредба,

...
</TD
>Благоевград е само на крачка от приемането на нова наредба,
Коментари Харесай

Благоевград е само на крачка от приемането на наредба, която ще позволи гражданите сами да поддържат междублоковите си пространства

Благоевград е единствено на крачка от приемането на нова разпоредба, която да регламентира реда и изискванията за даване, поддържане и потребление на прилежащите площи към постройките в режим на етажна благосъстоятелност в кварталите с сложно застрояване, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg . Идеята хората сами да имат опцията да се грижат за градинките и зоните към кооперациите, в които живеят, раздели обществото на две.

От едната страна стоят тези благоевградчани, които от години желаят сами да се грижат за градинките и площадките пред техните блокове, а от другата – всички тези, които в наредбата сезират опит на общината да трансферира на тях отговорността да поддържат междублоковите пространства. Неразбирателството измежду обществото е напълно обяснимо, поради множеството мнения в обществените мрежи, показващи, че хората не схващат напълно какво тъкмо предлага общината.

Справка на Blagoevgrad24.bg  показва, че в текста на наредбата категорично се показва, че не общинска администрация, а самата етажна благосъстоятелност ще е онази, която да реши дали желае да получи правото да стопанисва междублоковото пространство. Това ще се случва по искане на ръководителя на управителния съвет или от шефа на етажната благосъстоятелност, отправено в писмен тип, със заявление до кмета на Община Благоевград.

Предоставянето на избраната прилежаща повърхност ще се прави със заповед на общинския кмет, съпроводена от извадка от настоящия Подробен организационен проект (ПУП) на квартала. Самата заповед ще дефинира правата и отговорностите на етажната благосъстоятелност във връзка с поддържането и потреблението на прилежащата повърхност, съгласно наредбата.

В раздел III на въпросната разпоредба се показва, че поддържането на прилежащата повърхност ще се реализира от и за сметка на етажната благосъстоятелност, като тук е значимо още веднъж да подчертаем, че това ще бъде допустимо единствено и само откакто хората изискат сходно нещо, т.е. на нито един гражданин на Благоевград няма да му бъде вменено обвързване да поддържа междублоковото пространство, в случай че той самия не изиска това.

В наредбата се споделя още, че потреблението на прилежащите площи ще се прави в интерес на всички етажни притежатели, с което на процедура се отстрани опцията за злоупотреби и заграбване на терени за частно прилагане. В текста са посочени и съответните ограничавания, които няма да бъдат разрешени на ползвателите на прилежащите площи. Сред тях са възбрана за развъждане на животни на прилежащата площ, паркиране на коли, реализиране на комерсиална и икономически действия, депозиране на боклуци, даване на площта на трети лица и други.

Контролът по вярното използване на наредбата ще бъде натрапен от кмета на Община Благоевград, който със своя заповед ще би трябвало да дефинира длъжностни лица, които да наблюдават дали етажната благосъстоятелност съблюдава реда и изискванията за използването на прилежащите площи. В наредбата се плануват и санкции за физическите и юридическите лица, които не съблюдават наредбите.

По време на провело се съвещание на Комисията по обучение, просвета и вероизповедания към Общински съвет – Благоевград, общинският консултант Димитър Урдев, разяснява, че като цяло концепцията на наредбата е хубава, защото ще даде опция на хората, които по този начин или другояче имат предпочитание и желаят да поддържат междублоковите си пространства, до го вършат по ясни правила. Той показа, че въпреки всичко има няколко неща, които го тревожат във връзка с наредбата, едно от които е обвързвано точно със глобите, които се предвиждат в нея в случаите, когато предоставената повърхност не се поддържа във типа, в който някой реши, че би трябвало да бъде.

" В същото време администрацията има сходни обвързване във връзка с всички здания, които по един или различен са рискови или имат проблеми с фасадите. В момента, според Закон за устройство на територията, администрацията е длъжна да изисква от притежателите постройките да бъдат въведени в несъмнено положение и тип. На мен ми се желае да видя една работеща администрация в тази посока, а не просто да се глоби някой, който е поел отговорност нещо да се свърши “, сподели още Урдев.

Юристът на Общински съвет – Благоевград юрист Теодор Тошев съобщи от своя страна, че хората би трябвало да бъдат наясно с това, че определяйки прилежаща повърхност, кметът дефинира и правата и отговорностите. За образец той уточни, че кметът може да делегира на етажната благосъстоятелност правото да поддържа спортна или детска площадка, само че отговорността, която носи кметът и общината за това в случай че някой пострада, си остава на Община Благоевград, тъй като въпреки всичко става дума за обществена общинска благосъстоятелност.

" Това не визира етажната благосъстоятелност и това няма по какъв начин да рефлектира върху нея. Тази поддръжка, която се има поради, не значи прекачване на отговорността, която общината има за своята обществена общинска благосъстоятелност “, добави той.

В хода на дебатите Димитър Урдев направи и съответно предложение за смяна в наредбата. По думите му в текста би следвало да се регламентира реда, по който членовете на етажната благосъстоятелност да могат да изискат преустановяване на заповедта за използването на прилежащата повърхност, защото в сегашния текст на наредбата не се показва по какъв начин се случва това.

Окончателните тип на наредбата следва да бъде признат или отритнат този петък, когато Общински съвет – Благоевград ще организира постоянното си месечно съвещание.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР