Бизнесменът Величко Яков успя да пребори НИНКН след дългогодишна съдебна

...
</TD
>Бизнесменът Величко Яков успя да пребори НИНКН след дългогодишна съдебна
Коментари Харесай

Бизнесмен обясни плановете си за емблематична сграда в Пловдив

Бизнесменът Величко Яков съумя да пребори НИНКН след дългогодишна правосъдна борба за реконструкцията на някогашната централа на " Булгартабак “, която се намира на ъгъла на улиците " Иван Вазов " и " Авксентий Велешки " в Пловдив. Сградата няма статут на монумент на културата и вложителят не е бил длъжен да резервира достоверни елементи от нея, само че го е направил. . Величко Яков даде особено изявление за Plovdiv24.bg

- Г-н Яков, какво се случва с някогашната централа на " Булгартабак "? Има сигнали от жители, че се събаря истинската постройка и стартират да се виждат фасадите на прилежащата постройка, новата.

- В момента работим по плана, както е утвърден. Имаме утвърден план от Министерство на културата, от НИНКН, имаме позволение за градеж и работим прецизно по проекта, по който е утвърдена постройката.

- Какво планува планът, който е утвърден от НИНКН?

- Проектът планува подсилване на предната фасада към " Иван Вазов " и дребния ъгъл към " Авксентий Велешки ", както и източния ъгъл на постройката към постройката на " Верона сити ". По тези места работим 10 месеца, укрепили сме ги и в този момент демонтираме останалата част, която беше извънредно компрометирана (б.а. - фотоси в галерията демонстрират положението на вътрешността на сградата) и по всички предварителни експертизи не отговаряше на никакви модерни условия.

- Тези три елементи – предната фасада и двата ъгъла, в действителност са истинската част, която се резервира от някогашната централа – по този начин да разбирам?

- В момента сме укрепили предната фасада, която е към " Иван Вазов " и има дребен ъгъл, който е към " Авксентий Велешки ". Това се резервира. Укрепено е с бетонови колони и шайби и плочи от горе до долу от основите. Ъгълът към " Верона сити " също е укрепен и е подготвен.

- Какво ще бъде предназначението на постройката откакто реализирате плана?

- Предназначението е административна постройка. На партерно равнище ще има магазини, занималня за възпитаници, ресторант и конферентни зали. Нагоре всички останали етажи ще бъдат офисни. Жилищна част няма да има.

- Колко време ви лиши съгласуването на плана с НИНКН?

- Пет години.

- Защо толкоз се забави? Какво се случи през това време? Какво желаеха от вас?

- През това време те си измисляха какви ли неща единствено и единствено да ни спрат плана. В последна сметка аз взех решение, че най-добре е съдът да реши кой е прав и 5 години се съдихме. Три пъти в градски съд, спечелихме три каузи в градски съд в София и два пъти спечелихме във Върховен административен съд (ВАС) и в последна сметка Министерство на културата утвърди плана.

Слушам, че има мнения в последно време, че Министерство на културата е върнало плана, само че съда го е разрешил. Министерство на културата ни бави не поради това, че не хареса плана, а поради това, че бяха решили, че ние сме надвишили с 37 сантиметра кота корниз. Те в никакъв случай не са имали забележка по отношение на фасадите на постройката. Сградата не е монумент на културата и ние не сме задължени даже да запазим тези фасади. Ние би трябвало да изградим постройка, която дава отговор на духа на времето, в което е издигната. Ние това сме го създали и никой не ни е направил забележка през тези години по този въпрос.

- Заради това надвишаване с 37 сантиметра наложи ли се да преработвате плана и отново да минете цялата съгласувателна процедура?

- Не, не се наложи. Доказахме, че ние сме прави.

- Кога да чакаме завършването на обекта и откриването му?

- Ние сме почнали януари месец, при започване на годината и до момента се занимавахме с укрепването, което е извънредно комплицирано. Това е една 17-етажна стена, строена е преди 100 години, много е угнила и ни сътвори много компликации до момента в който го създадем това нещо, само че успяхме да укрепим. В момента демонтираме останалата част и може би до януари-февруари, в случай че е хубаво времето, ще стартираме да построяваме новата постройка.

- Кой е архитектът?

- Архитект Филип Филипов от Пловдив. Заедно с него сме създали и няколко здания (б.а. - фотоси на други две здания на ул. " Княз Александър I “ 32 и на ул. " Бетовен “ може да видите в галерията).

- Евентуално за една година може би предвиждате да изградите новата част?

- Предполагам, че всичко в случай че е наред, за една година бихме построили постройката в груба фаза. Все отново на центъра строителството е доста мъчно и комплицирано.

- Строителните материали доста нарастнаха. Отрази ли се това на вас като вложител?

- Строителството е поскъпнало може би с 40%, след като си мислех, че ще стартира да строя постройката. Създава ми проблеми, само че това са си мои проблеми. Проблемите бяха доста – 5 години вървене по съдилища не са по никакъв начин малко, пет години съм си плащал разноските за тази постройка, плащал съм налози. Не я употребявам, а заплащам налози и такса битови боклуци. Много са нещата, доста пропуснати изгоди има за тези 5 години.

- Бихте ли съдили министерството за тези пропуснати изгоди?

- Не. Не желая да се занимавам повече с тях.

- Благодаря за това изявление. Успех ви искам.

- Аз също благодаря. Всичко положително!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР