Бившият министър на земеделието и храните в три служебни правителства

...
</TD
>Бившият министър на земеделието и храните в три служебни правителства
Коментари Харесай

Бивш министър номиниран за районен кмет в Пловдив

Бившият министър на земеделието и храните в три служебни държавни управления професор е получил най-вече номинации за кмет на регион " Южен “. На 15 юли районната конференция на Българска социалистическа партия в региона ще утвърди претендентите за кмет и общински съветници от региона.

" Проф. Бозуков е извънредно почитан и различим в средите на социалистите, в научната общественост и другите сектори, свързани с специалността, на която е посветил живота си и научната си кариера “ – разяснява районният ръководител Екатерина Делинова.

е политик и академик – професор по растителна отбрана и лекар по фитопатология в региона на селското стопанство и растениевъдството. Министър на земеделието храните и горите в петото, шестото и седмото служебни държавни управления на България – от януари 2017 година до 4 май 2017 година в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, от 12 май 2021 година до 16 септември 2021 година в служебното държавно управление на, от 17 септември 2021 година до 13 декември 2021 година във второто служебно държавно управление на.

Роден е на 14 януари 1960 година Завършва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет в Пловдив със компетентност " Инженер-агроном по отбрана на растенията и почвата “ и специализация – " Растителнозащитни технологии при полските култури “. През 1999 година пази научна и просветителна степен " лекар по фитопатология “, а от 2003 година му е присъдено от ВАК научно звание " Старши теоретичен помощник втора степен “ (доцент) по научна компетентност " Растителна отбрана “.

От 19 ноември 2014 година е назначен на академичната служба " професор “. От 2002 година насам е заемал длъжностите началник отдел " Агротехника и растителна отбрана “, основен секретар, ръководител на Научния съвет и шеф в Институт по тютюна и тютюневите произведения, Пловдив.

От 2013 до 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия. Председател е на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България. Професор е женен с едно дете.

- Професор Бозуков, вие сте първият претендент за областен кмет в Пловдив, разгласен от организацията на Българска социалистическа партия в регион " Южен “. Как решихте да приемете предлагането?

- Откровено казано, за мен това е ново предизвикателство в моята кариера. Аз главно съм се занимавал с просвета и в известна степен и с административна активност като шеф на Института по тютюна, ръководител на Селскостопанска академия, три пъти министър на земеделието и храните в три служебни държавни управления на президента Радев. Аз, като кореняк пловдивчанин, съм осведомен с много от проблемите на Пловдив. Много от тях са ме дразнили и съм се чудил за какво се позволява един подобен остарял и хубав град като родния ми град Пловдив да е в такова положение. Затова взех решение, че с това, което ми разрешават знанията, силите и опциите да дам своя принос нещата доколкото е допустимо да се подобрят.

- Казахте, че има неща, които в Пловдив ви нервират. Кое е най-вече ви нервира в града и в частност – в регион " Южен “?

- Първо би трябвало да подчертая, че съм живял близо 10 години в регион " Южен “. В момента съм в регион " Централен “, само че постоянно пристигам тук и съм осведомен с региона и с неговите проблеми. Те не се разграничават от проблемите в другите региони, отвън характерните за всеки от тях. Откроява се казусът с големия трафик, тапите в час пик и затрудненото напредване на жителите на региона. Недобри улици, неравни тротоари, повдигнати от коренищата на дърветата или паркирани по тротоарите коли затрудняват прекосяването на майки с деца. В региона има засилено строителство, което в допълнение натоварва обстановката в региона. В " Остромила “ и " Беломорски “ да вземем за пример сред новите здания към момента не са контролирани улиците и не са направени. Най-важното е бул. " Александър Стамболийски “ да бъде уголемен, което се планува от доста години, само че обстановката се позволи до там да няма уголемение и би трябвало да се търсят способи по какъв начин да се поправи.

- По последни данни популацията на регион " Южен “ е 91 000 души, което значи, че е преди всичко в града. Обезпечен ли е регионът със обществена инфраструктура – учебни заведения, детски градини и ясли?

- Не съм сигурен дали има град, който да е гарантиран, какво остава да се приказва за регион " Южен “. Знаете, че това е държавна политика и нещата зависят освен от районния кмет, а и от държавния бюджет. Това, че " Южен “ е най-големият регион на Пловдив ме окуражи да се съглася да се кандидатирам за кмет на региона. От 21 регионални града в страната единствено 10 са с по-голямо население в сравнение с регион " Южен “ на Пловдив.

- Проф. Бозуков, хората ви познават от телевизионния екран, вие бяхте три пъти длъжностен министър през последните пет години. Може би ви свързват повече с президента, в сравнение с с Българска социалистическа партия. Доколкото знаем, напоследък има прекачване на реплики сред двете страни. Вие човек на президента ли сте или сте член на Българска социалистическа партия и социалист до дъното на душата си?

- Не мога да кажа чий човек съм. Аз надълбоко почитам президента Радев, признателен съм му и съм бил постоянно предан към него. Но на първо място аз съм социалист. От зората на демокрацията, към този момент 34 години, аз съм член на Българската социалистическа партия. Независимо от това дали съм склонен или несъгласен, дали нещо ми харесва или не, смятам, че не е редно да напущам партията. Защото, в случай че не съм склонен с управлението – управлението не е партията, не е постоянно, през днешния ден е едно, на следващия ден е друго, само че не може човек през днешния ден да бъде социалист, на следващия ден да не бъде, по-късно отново да бъде и да си мени партията. Така че аз мога и да не съм склонен с обещано управление, само че няма да напущам партията, няма и да работя против партията.

- Служебните държавни управления, в които вие участвахте, продължиха много дълго във времето и доста отговорности ви се струпаха. Имаше ли миг, в който като министър на земеделието ви се искаше да напуснете? Помним, че имаше митинги, наводнения, градушки...

- Аз съм подобен човек, че когато се захвана с нещо не го занемарявам по средата на пътя, не го запращам. Много пъти ми е било тежко. След последния, третия мандат, се снабдих с диабет. Затова отхвърлих четвърти мандат и умишлено не пожелах да се занимавам с държавно ръководство.

- Натрупали сте богат административен опит, който може да ви помогне и в микромащабите на един регион.

- Смятам, че по-трудно е да се занимаваш с световна политика, на държавно равнище, в сравнение с с локална. Макар че в локалната политика има повече човешки ориси, повече битови проблеми, които би трябвало да се вземат решение. Ако един човек има предпочитание и настройката да се оправя с тях, мисля че би могъл да даде всичко от себе си, с цел да помогне на хората.

- Предизборната акция занапред следва и хората евентуално ще ви търсят за разрешаване на техни проблеми. Къде могат да ви намерят?

- Ние с управлението на партийната организация в региона взехме решение да открием приемна и в избрани дни да одобряваме жители, които да споделят своите проблеми, визии, оферти. Добре пристигнали са всички, освен членове на Българската социалистическа партия.

- С каква настройка влизате в предизборната конюнктура?

- Влизам с лека театрална тресчица, тъй като това са избори и човек би трябвало да убеди хората, че е доброжелателен и с откровено предпочитание да им помогне, а не да взема решение свои персонални или на околните си проблеми. Мисля, че като ръководител на Селскостопанска академия и като министър съм потвърдил, че са ми непознати такива похвати.

- Консенсусна персона сте?

- Така мисля. Земеделските производители, с които съм се срещал и на които съм се стремял да оказа помощ и отзивите от тяхна страна, мисля че съм подобен. Или най-малко се стремя да бъда подобен. Затова и акцията ми ще бъде положителна.

- В хода на акцията неизбежно ще показват, че сте експерт в една съответна област – земеделието, до момента в който един областен кмет се занимава с разнородни тематики. Как бихте се справили с такива проблеми?

- Човек, който се е занимавал с просвета и със земеделие, а земеделието е една от най-древните специалности, и е решавал проблеми на аграрни производители, мисля че ще може да се оправи и с други проблеми на жителите. Благодарение на богатия ми мениджърски опит считам, че ще подбера добър управнически екип.

- Проф. Бозуков, специфичност при районните кметства е фактът, че нямат личен бюджет, а разполагат със средства, избрани от Общинския съвет по предложение на кмета на огромна община. Смятате ли, че по различен метод би трябвало да се образува бюджета на региона или да има децентрализация?

- Смятам, че би трябвало да има децентрализация. След като районните кметове са изборни, както и централният кмет, би трябвало и те да имат самостоятелен най-малък бюджет. В следствие, при аргументирано предложение за създаване на избрани обекти, да се кандидатства и да се желае в допълнение финансиране. Но би трябвало да има един непрекъснат бюджет. Присъствах на среща на някогашния министър председател Янев с общински кметове и кметове на дребни обитаеми места. Там хората се оплакваха, че нямат пари да платят на някой да окоси тревата пред кметството или в учебното заведение, или нямат пари да платят осветлението и би трябвало да се молят на общинските кметове или пък да дават от личния си джоб и по-късно да чакат да им бъдат възобновени. Затова считам, че регионите би трябвало да имат избрани делегирани бюджети за най-важните действия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР