Атентатът на Летище Сарафово е престъпление без аналог у нас

...
</TD
>Атентатът на Летище Сарафово е престъпление без аналог у нас
Коментари Харесай

10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели

Атентатът на Летище Сарафово е закононарушение без аналог у нас за последните 90 години. Той лиши живота на шестима и рани 35 души. Миналата седмица главният прокурор съобщи, че към този момент има дефинитивна присъда за атентаторите, след това Върховният касационен съд го опроверга. Това върна спомените на хора, станали очевидци на този ужасяващ терористичен акт. 

Датата е 18 юли 2012 година. В спомените на доктор Иван Събев денят бил спокоен и спокоен. По време на гърмежа той е на работа в здравния пункт на летището и вижда освен детонацията, само че и атентатора.

" Направи усещане, че не си пасва на общата картина с другите евреи. Някак си беше доста цветен - с очила и дълга коса. Определено се различаваше ", споделя лекарят пред NOVA.

Атентаторът носел раница с тротила и се спречкал с останалите туристи, тъй като нямало задоволително място за нея в багажното на рейса, споделя доктор Събев.

" Започнаха някакви кавги сред него и другите пасажери. Няма и секунди и се чу гърмеж. Първо един гърмеж ", спомня си доктор Събев.

След злокобната тишина последвали писъците на оживелите. Медикът видял по какъв начин хвърчат хора нагоре, а до него падали елементи от човешки тела.

" Колегите хирурзи, които са работили по тях, споделиха, че в телата на потърпевшите имало кости от атентатора ", добавя ужасната картина той.

Районът е отцепен за минути от униформените. На място дошли коли за спешна помощ от цялата област. В една от тях е и водачът на взривения рейс – Мустафа Кьосов. Доктор Събев се пробва да го избави, само че за жалост мъжът умира от раните си. Той бил с над 80% изгаряния и нямал късмет да оцелее, споделя още лекарят. 

Атентаторът е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, чийто остатъци към момента са непотърсени. Съучастниците му са роденият в Австралия Мелиад Фара и 28-годишният тогава Хасан Ел Хадж Хасан. 10 години след атентата от двамата няма диря. Няма и дефинитивна присъда за стореното от тях.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР