Апелативен съд – Пловдив отмени условната присъда от 2 години

...
</TD
>Апелативен съд – Пловдив отмени условната присъда от 2 години
Коментари Харесай

Баща влиза в затвора, след като синът му причини смърт на приятелката си

Апелативен съд – Пловдив анулира условната присъда от 2 години отнемане от независимост за Стефан Герганов, усили наказването му на 3 години и 4 месеца отнемане от независимост и постанови ефикасното му изтърпяване при " общ “ първичен режим. Потвърди наказването на сина на Стефан Герганов – Марио Герганов /непълнолетен по време на осъществяване на престъплението/, от 2 години отнемане от независимост условно, като понижи изпитателния период от 4 на 3 години и постанови през този интервал мярката периодически срещи с пробационен чиновник. Намаляването на изпитателния период се наложи, защото оптималният очакван в закона изпитателен период за наказването на малолетно лице е три години.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е формирано по тъжби на двамата подсъдими и по тъжба на родителите на починалата против наказванията, избрани от Окръжен съд – Пловдив.

Пловдивският областен съд е осъдил подсъдимия Марио Герганов на 2 години отнемане от независимост условно с 4 години изпитателен период, като го е признал за отговорен в това, че на 12.08.2021 година, в землището на гр. Калофер, обл. Пловдив, в региона на " Екопътека Калофер “, по пътя сред гр. Калофер и Калоферски мъжки манастир, като малолетен и недееспособен, при ръководство на лек автомобил джип марка " Чероки “, благосъстоятелност на татко му Стефан Герганов, нарушил разпоредбите за придвижване, като се движел със скорост 58,42 км/час и не е имал опция да следва траекторията на завой. В резултат на тази несъобразена с релефа на пътя скорост джипът се преобърнал, затиснал спътничката му Марио Герганов, която е негова връстничка от гр. Стара Загора, която пътувала без колан и търсела обсег на мобилния си телефон. Момичето изхвърчало от колата при удара, попаднало под преобърналия се джип и умряло от пострадванията си. Окръжният съд приема, че има съпричиняване от страна на потърпевшата към гибелта й, тъй като не е сложила предпазен колан при качването й в автомобила.

Пловдивският областен съд е осъдил бащата на Марио Герганов, Стефан Герганов, на 2 години отнемане от независимост условно, с 4 години изпитателен период и отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство за период от 2 години, считано от влизане на присъдата в действие. Стефан Герганов е приет за отговорен в това, че на 12.08.2021 година, в землището на гр. Калофер, при ръководство и като лидер на личното си лек автомобил джип марка " Чероки “, нарушил разпоредбите за придвижване – дал е моторното транспортно средство на разположение, което не е дееспособен лидер – на малолетния си наследник Марио Герганов, и по несъобразителност е предизвикал гибелта на Марио Герганов.

Апелативният съд смята, че наказването на Марио Герганов е вярно равномерно, а наказването на Стефан Герганов е занижено по мярка. Правилно като събитие със забележителна смекчаваща дарба е регистриран фактът, че с дейни положителни дейности всеки от двамата подсъдими е построил отлична характерност на своята персона – бащата и синът имат чисто правосъдно минало, открит обществен статус, единият е отгледал деца и поставя труд, освен това е изключително скъп експерт своята професионална област (анестезиологията) и се употребява с доста положително име измежду сътрудниците си, а другият учи във висше образователно заведение, с което всеки от двамата принася изгода за обществото. Сериозно смекчаващо отговорността на Марио Герганов събитие е откровеното разкайване за стореното нарушаване, което е провокирало гибел. Това негово отношение е продължение на положените старания за избавяне на потърпевшата – пробвал независимо да повдигне автомобила от тялото на момичето, а неотложно откакто е открил, че няма да се оправи, потърсил помощ от други лица. Апелативният съд вижда удобна прогноза за бъдещо държание, съобразено с публичните условия.

Със слаб неутрализиращ потенциал са регистрирани напъните на Стефан Герганов да окаже здравна помощ на потърпевшата, тъй като са положени, когато тя към този момент е умряла.

Най-сериозното смекчаващо и за двамата събитие е съпричиняването на резултата от страна на умрялата, която е нарушила задължението си за слагане на предпазен колан, а и е приела риска да се качи в каран от малолетен и недееспособен лидер автомобил.

Пловдивският областен съд е отчел несъществуващо отегчаващо събитие, изразяващо се в броя на позволените от Марио Герганов нарушавания на специфичния закон, в случай че е направил единствено едно нарушаване. Същевременно като отегчаващо събитие би трябвало да се съобрази свръхизпълнението на наличното нарушаване по член 20, алинея 2, изр. 1 ЗДвП – джипът е бил ръководен със скорост, надвишаваща с 20 км./ч. скоростта, с която завоят би могъл да бъде преодолян.

Като събитие с доста огромна отегчаваща дарба правилно са регистрирани предходните позволени от Стефан Герганов нарушавания на правила на придвижване по пътищата, глобени с наказателни постановления и ел.фишове.

Апелативният съд одобри, че окръжният съд не е бил прав да одобри, че наказването на Марио Герганов следва да се утежни, а на Стефан Герганов – да се смекчи, тъй като първият директно бил предизвикал съставомерния резултат, а вторият – единствено бил съдействал, т.е. работил опосредено. Всъщност сходно смекчаващо наказането на подс. Стефан Герганов събитие не е налице – правилно е, че не той е бил лидерът, обърнал джипа в дерето, обаче е подходил извънредно безконтролно, даже смело, като е дал ръководството на тежко, необятно и високо транспортно средство, по стеснен, стръмен и лъкатушен терен, на неправоспособно лице, ясно съзнавайки риска за живота и здравето и на пътуващите в колата в резултат на погрешно маневриране. При това поелият ръководството на джипа е бил синът му, комуто е дал извънредно отрицателен наставнически образец за безогледно държание зад кормилото, а пасажерът – дете, за сигурността на което е поел отговорност пред родителите му. Стефан Герганове показал очевидна самоувереност, а също безнаказаност. Шофьорът Марио Герганов също е работил при по-укоримия тип на непредпазливостта. Проявената от него самоувереност зад кормилото на джипа се регистрира като отегчаващо събитие.

Решението на Апелативен съд – Пловдив предстои на митинг и обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР