Ако искате да се свържете с доставчици на храни, авиокомпании

...
</TD
>Ако искате да се свържете с доставчици на храни, авиокомпании
Коментари Харесай

Студентка от Пловдив за работата в колцентър: Взимам 800 евро чисто на месец. Мисля да напусна, клиентите не са приятни

Ако желаете да се свържете с снабдители на храни, самолетни компании и хазартни компании, постоянно стигате до България, написа в обширен репортаж на австрийския сайт Puls 24. Авторът Константин Ауер е разговарял с българи, изкарващи прехраната си като чиновници " обслужване на клиенти ", които поддържат връзка със западни клиенти на огромни сдружения.

При проблеми с артикули или услуги, вдигате телефона или пишете на съответната компания в чата. Това, което евентуално не знаете, написа Puls 24, е, че индивидът от отсрещната страна на телефонната линия постоянно седи в България. Без значение къде се намира в действителност компанията и дали потребителт приказва на немски или на британски.

Търсенето на Puls 24 е стигало до бизнес парковете в покрайнините на огромните български градове София, Варна и Пловдив, написа австрийският уебсайт. Работещите там приказват за стрес, психическо напрежение и нестабилни бизнес модели. Но и за благоприятни условия.

Между " бизнесът процъфтява " и " унизителна работа "

Бизнесът с колцентровете в България процъфтява. През 2021 година съвсем 90 000 чиновници на цялостно работно време са работели в т.нар. аутсорсващи компании, т.е. сдружения, които поемат услугите за други компании от чужбина. Този бранш се разраства, като съгласно прогнозата на браншова организация през 2025 година той към този момент може да съставлява 9% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната.

Причините за това са явни - България примамва фирмите с ниски заплати и плоско данъчно облагане от едвам 10 %, разяснява Puls 24.

" Това е унизително за нашето общество ", споделя 41-годишен мъж, който е работил в четири колцентъра. Той е академични помощник в Катедра " Японистика " към Софийския университет и ученето на езици постоянно му се е отдавало. Много колцентрове постановат на чиновниците си съглашения за конфиденциалност, само че все пак мъжът се е съгласил да беседва с австрийския публицист с изискването да остане неизвестен.

Според него е унизително, че толкоз доста младежи в България би трябвало да работят в колцентрове. Мъжът счита, че доста от тях в действителност са " подобаващи за по-добра работа ", само че тя е необичайност в България. Той счита още за унизително и това, че фирмите идват в страната, единствено " тъй като сме нископлатени ".

Печалбите се вършат от фирмите в чужбина, а не у нас, отбелязва още университетският помощник. Според него този бизнес постоянно е " горист " - заради неналичието на регулация в страната. Събеседникът на Puls 24 е работил за фитнес приложение, за две
хазартни компани и за система за онлайн разплащания. " Хазартната промишленост е изключително отблъскваща. Пристрастените са заболели хора ", споделя мъжът.

Той избира да приказва за японска философия, само че знае, че би се хванал още веднъж на работа в колцентър, в случай че парите не стигат. На най-добре платената си работа на цялостен работен ден е получавал еквивалента на към 1200 евро нето месечно, написа Puls 24, представени от ```Deutsche welle``.

24-годишна студентка от Пловдив, която е била наета в колцентър преди 4 месеца, работи за американска компания в покрайнините на втория по величина български град. Описанието на работното ѝ място звучи като типичен " оупън офис " - доста хора, доста телефони и разграничени бюра. Клиентите, с които тя поддържа връзка, са пасажери на огромна ирландска самолетна компания.

" Мнозина даже си мислят, че съм непосредствено на летището ", споделя студентката, която към този момент мисли за овакантяване. Клиентите " не са приятни ", изключително при анулирани полети, споделя тя. Заплащането, което получава, е към 800 евро чисто на месец.

Съществуват ли синдикати в България?

Мергюл Хасан и Радомира Иванова, основателки на Автономния работен профсъюз във Варна, описват пред австрийския уебсайт, че трудовите права и договорите в България са две разнообразни неща. Те се застъпват за правата на служащите в супермаркетите, само че биха желали да се заемат и с проблемите в колцентровете. Това обаче не е елементарно, признават двете дами. Най-големият проблем там е психологическият напън. " Като профсъюз в България постоянно не сте приемани сериозно нито от работодателите, нито от чиновниците ", споделят те пред Puls 24.

Двете дами загатват и обиските в колцентрове, чиито чиновници е трябвало да употребяват свои телефони, за да мамят хора в Германия, убеждавайки ги да одобряват подправени капиталови предложения.

В края на юли немският прокурор Нино Голдбек разгласи, че за към 15 българи е била издадена Европейска заповед за арест. Става въпрос за работещи в колцентрове в България, които са се обаждали на германци с капиталови препоръки. След това жертвите не можели да изтеглят парите си и постоянно губели спестяванията си, показват немските управляващи.

Ще убие ли изкуственият разсъдък колцентровете?

В софийския Бизнес парк представителите на австрийската медия са се срещнали и с изпълнителния шеф на американската компания TTEC Стефан Карагяуров. Дружеството се занимава и с обслужване на клиенти за други компании на 20 езика. Българинът познава добре сферата изпод нагоре, защото работи в нея от 20 години. Карагяуров е бил в колцентрове в Индия, Белгия и Нидерландия. Сега хората му обслужват клиентите на огромни американски и канадски IT и финтех групи, огромно немско книгоиздателство, туристически платформи, компании от развлекателния бранш и други.

Въпреки че разноските за труда в България постепенно се усилват, Карагяуров не се опасява, че страната ще се трансформира в непривлекателна дестинация за аутсорсинг. Качеството е това, което има значение, уверен е той.

Не има вяра и че в близко бъдеще ще му се наложи да уволнява хора поради изкуствения разсъдък - по думите му TTEC към този момент работи с него. Изкуственият интелект може да се развива и в България, счита Карагяуров.

" Огромни активи и даже още по-огромен капацитет "

България към момента е страната с най-ниска покупателна дарба в Европейски Съюз. И все пак през последните години тя си е спечелила репутацията на Силициевата котловина на Югоизточна Европа, написа Puls 24.

Напълно целесъобразно, разяснява Филип Купфер, пратеник на Австрийската комерсиална камара в София. " България има големи активи и даже още по-огромен капацитет ", показва той.

Въпреки че фирмите се оплакват от доста неща - корупция, липса на квалифицирани служащи, политическа неустойчивост и от време на време незавършена инфраструктура, а България се бори с емиграцията и бягството от страната, тук съществуват и преимущества. Купфер отличава езиковите умения на българите, бързия интернет и положителното образование в IT бранша.

" Ако България успее да бъде повече от източник на на ниска цена личен състав за самолетните компании, услугите за доставки на храна и хазартните компании, бизнесът с колцентровете може да се трансформира в действителен излаз за страната. Повече от унизителна и гадна работа, която вършиш, до момента в който имаш огромна потребност от пари ", показва австриецът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР