630 милиона лева е бюджетът на Пловдив за 2023 година,

...
</TD
>630 милиона лева е бюджетът на Пловдив за 2023 година,
Коментари Харесай

Милиони в бюджета на Пловдив за 2023 година

630 милиона лв. е бюджетът на Пловдив за 2023 година, осведоми заместник-кметът Велчико Родопски, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg.  Според плановете най-вече средства действително има по европейските планове, като сумата е малко над 93 милиона лв.. 71 милиона лв. са заложените за финансови разноски, от тях 25 млн. лв. са неизплатените, 56 млн. лева заеми и 10 млн. лева са дотации.

За заплати за локални действия и такива делегирани от страната, т.е. администрация и обучение, включително учители, медицински сестри в детски градини и така нататък са заделени 211 млн. лева За други доплащания - 24 млн. лева.; 49 млн. лева - осигуровки, прехрана 154 млн. лева, платени налози и такси, които общината заплаща са 6 млн. лева, 1.6 млн. лева - за стипендии, 2.5 млн. лева текущи трансфери в помощ на семействата, дотации и други - 14 млн. лева.; разноски по заем 1,2 млн. лева.; лихви - 349 000 лева; 86 млн. лева поправки на ДМА, като тук и за придобиване 62 млн. лева, придобиване на здания - 25 млн. лева.; 3.8 млн. лв. за транспортни средства, създаване на инфраструктура 21 млн. лева и други или общо финансови разноски 159 млн. лева

За 55 обществени услуги община Пловдив е планувала 21,7 млн. лева, колкото са били и предходната година. Сумата се резервира, защото няма нов признат бюджет за тази година.

Основните общински предприятия ще получат сътветно 13 милиона лв. за Оперативна програма " Градини и паркове ", за Оперативна програма " Чистота " - 35 млн. лева, за Оперативна програма " Организация и надзор на превоза " - 28 млн. лева

" По 100 000 лв. са планувани средства за трите културни институции - Драматичен спектакъл, Държавна опера и Държавен куклен спектакъл - Пловдив ", посочи заместник-кметът Пламен Панов. Така бюджетът за културно наличие на Пловдив отива към 4,9 милиона лв., останалите до 7,7 млн. лева са за поддръжка на културните институции в града.

По отношение на настоящите поправки - улици и тротоари по регионите са планувани средства единствено за три от тях - " Южен ", " Централен " и " Западен " - общо 3,7млн. лева Това са средства от извършена обществена поръчка предходната година, която се обжалваше и за това се забави реализацията ѝ, което ще стане през 2023 година.

" За другите три района няма средства в общия бюджет ", разяснява заместник-кметът.

Все отново кметът Здравко Димитров даде обещание към милион, а и повече, които ще бъдат пазпределени за регионите. Тук не се включват целевите средства като  да вземем за пример продължението на улица " Георги Странски " - 1,3 млн. лева, както и завършването на градинката на " Гарнизонна фурна " в " Западен ".

Предвидената сума за надграждане на електронно-билетната система е малко над 4 млн. лева, уточни, който напомни, че е пусната нова социална поръчка, след решение на Върховен административен съд Община Пловдив да занижи критериите за кандидатстване.

Допълнително в бюджета на Пловдив са заложени 167 000 лв. за прехрана на общинското предприятие  " Екобус " и възнаграждение на бизнесплановете, заложени за осъществяване и предпроектните изследвания за закупуване на електрически рейсове. Вече е създадена и линия 103 от депото на " Тракия " през моста на Адата до езиковите гимназии за обезпечаване на бърза връзка на учениците.

4,9 млн. лева са планувани за закупуването на зала " Строител ", които ще бъдат разпределени в две бюджетни години.

Що се отнася за ремонта на Хуманитарната гимназия са предоставени средства на регион " Централен " в размер на 3.9 млн. лева и то единствено за външен ремонт, не и за вътрешен, в общинския бюджет няма планувани средства, изясни кметът Здравко Димитров.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР