240 ученици от 12 училища в Русенско участваха в поредица

...
</TD
>240 ученици от 12 училища в Русенско участваха в поредица
Коментари Харесай

240 ученици от Русенско бяха обучени за превенцията на домашното насилие

240 възпитаници от 12 учебни заведения в Русенско участваха в поредност от образования, ориентирани към предварителната защита на домашното принуждение. Фокусът на самодейността, която бе част от плануваните действия по план " Партньорство с идея “, реализиращ се от Сдружение " Център " Динамика “ – Русе в партньорство с Клуб " Отворено общество “ – Русе и Областната администрация, беше подложен върху просветителни семинари и беседи с деца и младежи.

По време на полемиките учениците се учеха по какъв начин да разпознават и реагират при прояви на принуждение както във физически, по този начин и в прочувствен проект. Целта на образованията е да се преодолее стереотипното отношение по отношение на функциите и отговорностите на мъжете и дамите в фамилията и обществото, а също и да се развие нулева приемливост измежду подрастващите към домашното принуждение, осведоми Областна администрация - Русе.

Идеята е учебната общественост да се трансформира в по-сигурно място за децата, където насилието и злоупотребата на основата на пола са сведени до най-малко, а стереотипното мислене във връзка с пола е трансформирано в градивно съдействие сред девойките и момчетата, от една страна и сред възпитаници и учители, от друга.

Според регионалния шеф Данаил Ковачев сходни начинания имат огромен позитивен резултат, тъй като са основен детайл в построяването на едно общество, което има мощна гражданска позиция.  " Осъзнатото и дейното общество е същинската гаранция за предварителна защита на насилието “, добави Ковачев. Той бе безапелационен, че ще продължи по всевъзможен метод да оказва подпомагане за осъществяване на сходни начинания.

В България данните са много стряскащи. Те сочат, че всяка четвърта жена в страната ни е жертва на домашно принуждение, а съгласно отчет на фондация " Партньори – България “ отпреди няколко години цифрата е още по-притеснителна – една от три дами търпи принуждение в личния си дом. Ситуацията е още по-трудна и рискова за децата, които са потърпевши или са станали очевидци на насилствени актове. Често те възстановяват насилствената действителност, непознавайки друга, следват я и попадат в модела принудител – жертва и не на последно място придвижват експанзията в учебно заведение.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Неговата цел е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи дами в района, посредством включването им в тези процеси, както и да се увеличи потенциала на експертите за приложението на сензитивен към половете метод за предварителна защита на насилието при работата им. Освен това с помощта на него се дава и уместно образователно наличие за учениците от начален и междинен курс. Посредством образованията се прави опит да се развият и обогатят знанията на учениците по тематики като полови стандарти, дискриминация и неравнопоставеност на половете, с фокус върху предварителна защита и противопоставяне на домашното принуждение, разпознаването му и търсене, и приемане на отбрана за деца, очевидци или потърпевши от експанзия в дома си.

Припомняме, че от октомври 2022 година в Русе действа и неповторим по рода си съвещателен център за безвъзмездна помощ на лица от уязвими групи, претърпели принуждение. Той обгръща територията на всички общини от региона, като за задачата при случай на домашно принуждение, мобилен екип от Русе се среща с потърпевшите и им спомага по всевъзможен метод. До края на предходната година от услугата са се възползвали близо 220 души от района.

За поддръжката си регионалният шеф получи следващо благодарствено писмо от Клуб " Отворено общество “ – Русе. От организацията изричат и огромната си признателност на началника на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, която е показала ангажираност и подпомагане за осъществяване на самодейността.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР