24 май - празникът на българската духовност събра десетки жители

...
</TD
>24 май - празникът на българската духовност събра десетки жители
Коментари Харесай

С шествие на буквите отбелязаха 24 май в Ценово

24 май - празникът на българската нематериалност събра десетки поданици на централния площад в Ценово. Химнът на светите братя Кирил и Методий " Върви, народе възродени “ даде звук на празничното въодушевление. Светлата дата в българската история бе маркирана с шествие на буквите. Учениците от ОУ " Христо Ботев “ с горделивост демонстрираха актуалната писменост и рецитираха стихове за всяка писмен знак, оповестиха от общината.

В празничната стратегия се включиха и малчуганите от ДГ " Баба Тонка “. Те извършиха танц, отдаден на другарството. Момичетата и момчетата развяваха знаменца с лика на славянските първоучители и българския трибагреник. В шествието участваха и самодейци от локалните художествени сформира. Те показаха буквите от старобългарската писменост.

От името на кмета на община Ценово доктор Петър Петров одобрение сервира зам.-кметът Ваня Игнатова. " Празникът на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е неповторим. На този ден честваме своята нематериалност като нация. 24 май е знак на националното обединяване към духовността, знанието и културата “ се споделя в приветствения адрес.

Приветствие към учениците, преподавателите и дейците сервира и ръководителят на Общинския съвет Георги Любенов. " Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото удостоверение за жаждата на българина за култура и просвета, за национално самоопределяне, просвета, вечен знак на националното ни достолепие, обичаи, горделивост и нематериалност. През многовековната история на нашата страна учебното заведение постоянно е било знак и стожер на националната ни еднаквост, гаранция за триумфа и бъдещето на България “, акцентира ръководителят на локалния парламент.

С топли думи за празника се обърна и ръководителят на читалищното настоятелство Георги Георгиев. Той прикани всички дружно да изпеят " Върви, народе възродени “, а всеучилищният химн огласи пространството. В небето полетяха и пъстроцветни балони, на които бяха прикрепени българските букви с посланието в небесата да се изпишат думи като обич, мир, хубост, добрина.

Феерия от музика, танци и песни сервираха изпълнителите от Детско юношеския танцов състав " Зорница “ към Общинския юношески дом в Русе. Всяко от осъществяванията беше изпращано с бурни овации. В края на празничната стратегия всички – и участници и фенове, завъртяха българско хоро.

Салонът на читалището в Долна Студена се оказа стеснен, с цел да побере участниците в празника на българското обучение и просвета. Главни настоящи лица бяха децата от детската градина и локалното учебно заведение. Всяко от осъществяванията им изправи на крайници многочислената аудитория.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР