18 юли е датата, на която тази година се навършват

...
</TD
>18 юли е датата, на която тази година се навършват
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Днес отбелязваме 183 години, а не 186 от рождението на Васил Левски

18 юли е датата, на която тази година се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

" Днес означаваме 183 години, а не 186. Преди две години сътрудниците Григор Бойков и Пламен Митев разгласиха и разясниха османотурски данъчни документи и потвърдиха, че Левски е роден през 1840 година. В последна сметка този въпрос въобще не е малък и би трябвало да знаем какво означаваме през днешния ден. Хора, които ще означават с огромни речи през днешния ден, би трябвало да знаят ", заяви председателят на УС на фондация " Васил Левски "  Пламен Павлов.

" Непрекъснато излизат нови данни за произхода на Васил Левски. Ние през днешния ден ще дадем премия на един наш сътрудник, който е преводач на нови османотурски документи, в които се вижда какви са мащабите на делата на Апостола. Той живее в доста дейна и борбена среда. Най-креативната част от обществото са впрегнати в революционната организация за освобождението на България. Тези неща би трябвало да бъдат казани ясно. Покойният проф. Николай Генчев се майтапеше, че ние отхвърляме на българската буржоазия да взе участие в буржоазно-демократичната гражданска война, която тя самата реализира. Сега виждам, че тези изказвания се употребяват от недобросъвестни политици за едни или други форми на агитация ", добави проф. Пламен Павлов в ефира на.

Той също по този начин обясни някои от по-неизвестните обстоятелства за Апостола.  

" Левски се е борил за освобождението на България, само че той не е бил маниак. Той е бил родолюбец, който обича своя народ и не ненавижда другите. Дори не е изключвал мирния вид за решение на въпроса. Нека не го трансформираме в някакъв краен авантюрист ", сподели проф. Павлов.

" Ние знаем сносно неговата биография. Разбира се, има и неразбираеми моменти, само че въпреки всичко става въпрос за една конспиративна организация в режима на османската империя. Появиха се доста фенове на османската империя и дано въпреки всичко да напомним, че макар промените, с помощта на своята интензивност българите се трансформират в едни от най-активните стопански фактори в самата Османска империя ", изясни събеседникът.

Според проф. Пламен Павлов най-интелигентната част от младите българи доста добре знаят кой е Левски.

" На похода в Карлово има доста младежи и аз апелирам към президента Радев първо да поздрави тях, а не общоприетите посетители. Те идват не със статута на депутати ", посочи председателят на УС на фондация " Васил Левски ".

В края на диалога проф. Пламен Павлов означи: " Парадоксално е, че колкото повече се отдалечаваме от неговото време, толкоз по-актуални стават неговите послания ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР