10.19% от хората с право на глас са отишли до

...
</TD
>10.19% от хората с право на глас са отишли до
Коментари Харесай

РИК - Благоевград проверява сигнал за агитация с деца в Якоруда

10.19% от хората с право на глас са отишли до изборните секции в Благоевградска област, заяви на конференция ръководителят на РИК - Благоевград адв. Мартин Бусаров. 

До РИК - Благоевград са подадени 12 тъжби и сигнали, стана ясно на брифина.

Един от сигналите е препратен до РИК от ЦИК, като в него се твърди, че в Якоруда деца са участвали на избирателен концерт-митинг и че това е пропаганда с потреблението на деца. Приложени са две фотоси от предизборния протест, следва РИК да се произнесе по сигнала. 

Друга част от сигналите касаят непочтено държание на член на СИК в Сандански, както и недоволство, че в секции в Сатовча и Гърмен, параваните зад които гласоподавателите гласоподават, били прекомерно високи.

5 машини са спрени и на тях не може да се гласоподава. От тях 3 са в Благоевград, 1 в Разлог и 1 в Петрич. 

В един от СИК-овете в Сандански на гласоподавателите се разпечатват дребни разписки, т.е. и там не може да се гласоподава с машина. 

На техниците са дадени инструкции при опция да отстранят повредите. В случаите, когато това не може да се случи, секциите, в които има проблем ще преминат единствено на гласоподаване с хартия.

Бусаров уточни, че над 30 сигнала за такива машини са подадени от началото на изборния ден.

" Избирателите са спокойни. При такива сигнали, на гласоподавателите се дават хартиени бюлетини ", сподели ръководителят на РИК - Благоевград. 

По време на конференцията беше обявено, че сутринта близо 70 членове на СИК не са се явили. Близо половината от тях са в Благоевград. 

Заради отсъствие на членове, някои секции работят в понижен състав, добави Бусаров. До тази обстановка се е стигнало, защото партиите от чиито квоти са тези членове, не са предложили хора за подмяна. 

" Надяваме се изборният ден да приключи обикновено, нека няма доста неточности след стотиците смени в СИК-овете. Очакваме на следващия ден да приключим до 16 часа ", съобщи Бусаров. 

Стана ясно също, че до ден сегашен над 50% от членовете на СИК са били сменени, което значи към 3 000 души.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР