Тази зима ще бъде особено трудна за всички, заради високия

...
Тази зима ще бъде особено трудна за всички, заради високия
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано

" Тази зима ще бъде изключително сложна за всички, поради високия растеж на цените на всички енергоизточници. Това се отразява освен на сметките за отопление, само че и върху цените на стоките. За мен първата задача е да подсигуряваме отоплението на софиянци, по тази причина беше значима срещата ми с мининстъра на енергетиката. Два пъти той ме увери, че количества газ ще има, в този смисъл заканите на предходния ръководител на КЕВР, че ще спре газа за софиянци - това отмина. Сега имаме диалози, остава въпросът за цените, тъй като количества ще има ", съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
По думите ѝ " Топлофикация София " е обречена да натрупа нови отговорности в тази обстановка поради голямата разлика на цените, избрани от КЕВР, на които " Топлофикация " купува газ.
 
" Топлофикация е обречена да натрупа отговорности, поради цените на които купува. Близо 300 лв. на мегаватчас е цената, на която " Топлофикация " купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната сила и е заложил вътре цена на газа от 114 лв., това е голяма разлика. Ако се резервира цената, която е сега, до края на годината " Топлофикация " ще натрупа нови над 500 милиона отговорности ", добави Йорданка Фандъкова.
 
Тя беше безапелационна, че не може повече да се усилва цената. " Гражданите не могат да бъдат товарени повече. Това за мен е недопустимо, тъй като цените така и така са много високи от 1 юли, и те го усещат. Решенията от дълго време го споделям - би трябвало да ги търсим дружно с страната рационализация на " Топлофикация ", основана е работна група ", добави кметът на София.
 
Според нея не се позволява промяна на собствеността на " Топлофикация " от обществена - без значение дали ще бъде общинска или държавна, като не се планува приватизация. " В нашите диалози изрично не се позволява промяна на собствеността от обществена - дали ще е държавна или общинска, само че би трябвало да е обществена, такова е разбирането ни, това е стратегическо сдружение за София. Планът цели намиране на външен вложител, който да ръководи под някаква форма, само че собствеността остава обществена ", акцентира Фандъкова. 
 
" Най-важното е строителството на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен вложител. " Топлофикация " е в регулаторен капан. ", добави Йорданка Фандъкова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР