Тази заповед на Путин ужаси целия свят: броени дни след

...
Тази заповед на Путин ужаси целия свят: броени дни след
Коментари Харесай

Ядреният арсенал на Русия: колко опасни са заплахите на Путин?


Тази заповед на Путин ужаси целия свят: броени дни след началото на войната в Украйна той подреди да се приведат в подготвеност нуклеарните сили на Русия. Колко съществено е ситуацията и какъв е нуклеарният боеприпас на Русия?

Броени дни след началото на войната в Украйна: " Нареждам на министъра на защитата и на началника на Генералния щаб да приведат в подготвеност силите за въздържане ".

Най-големият нуклеарен боеприпас в света

" Силите за въздържане ", както ги назовава Путин, включват и нуклеарните оръжия. Именно заради това заповедта му породи паника от допустима ескалация във войната против Украйна.

Руският президент Владимир Путин

Оттогава насам специалистите гадаят до какви съответни промени в съветската военна тактика би могло да докара това. " Все още не е ясно какво значи тази нараснала подготвеност ", разяснява специалистът по нуклеарните технологии Ханс Кристенсен. " Налице са спекулации, че може да се има поради повишение на готовността на нуклеарните командни и контролни системи, с цел да са по-добре готови, в случай че бъде дадена заповед за обстрел. Имаше и сведения за нараснала интензивност на нуклеарните подводници, само че не е ясно дали тя излиза отвън рамките на естественото. "

По информация от разнообразни източници през 2021 година Русия е разполагала с над 6250 нуклеарни бойни глави. Така излиза, че тя е страната с най-големия нуклеарен боеприпас в света, следвана от Съединени американски щати с 5500 нуклеарни бойни глави.

1760 от съветските бойни глави са деактивирани и чакат да бъдат демонтирани, настояват от самостоятелната организация " Arms Control Association " със седалище в Съединени американски щати. От което следва, че Москва разполага с над 4490 дейни нуклеарни бойни глави. Не всички обаче са изцяло подготвени за изстрелване в границите на минути, в случай че държавното управление разпореди нуклеарен удар, споделят още американските специалисти.

През септември 2021 година Русия разположи 1458 нуклеарни бойни глави на интерконтинентални ракети, на основани на подводници балистични ракети и на стратегически бомбардировачи. Това са настоящите данни, показани в границите на съглашението сред Съединени американски щати и Русия за понижаване на нуклеарните въоръжения. Споразумението планува данните да се актуализират на всеки шест месеца.
 Графика, която демонстрира къде е ситуиран нуклеарният боеприпас на Русия
Графиката демонстрира къде е ситуиран нуклеарният боеприпас на Русия
Редакцията предлага
Кремъл съобщи, че нарасналата подготвеност на нуклеарните сили е реакция на изказванията на Запада за допустима борба сред съветските войски и частите на НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова такива изказвания " изцяло неприемливи ", само че по този начин и няма изясненост кои изказвания засяга той, откакто нито един представител на Запада не е приказвал за набези на НАТО против съветските войски.

Експертите допускат, че със зповедта за привеждане в подготвеност на нуклеарните сили Путин желае да подсети на света, че Русия е нуклеарна мощ, която не трябва да бъде предизвиквана. Стъпката може да се дължи и на незадоволителните военни триумфи при досегашната инвазия в Украйна, споделя швейцарският оръжеен специалист Марк Фино. " Това може и да е повода, предиздвикала съветския президент да изпита нужда да подсети за нуклеарните оръжия на своята страна ", споделя Фино.

Но каквато и да е повода за реакцията на Путин, неговата ескалираща изразителност не е изненадваща, показва Бен Ходжис, някогашен военачалник от армията на Съединени американски щати. " На Путин не му е коствало нищо да заплаши с потреблението на нуклеарно оръжие. Но в случай че в действителност руснаците подхващат тази ужасна стъпка - да употребяват атомно оръжие, без значение дали огромно или малко, това ще коства всичко и на Путин, и на Русия. "

Както напомня специалистът по нуклеарните технологии Ханс Кристенсен, съветските стратегически нуклеарни ракети с отдалечен обхват могат да стигнат до всяка точка на земното кълбо. Но нуклеарен удар от страна на Русия с висока степен на сигурност ще бъде последван от ответна реакция от Съединени американски щати или друга западна нуклеарна мощ. А това значи, че нуклеарната война, която би могла да избухне, би имала пагубни последствия за целия свят.

Четирите случая, в които Русия би могла да прибегне до нуклеарните си оръжия

Трябва да се знае обаче, че слагането на съветските " сили за въздържане " в режим на подготвеност не е последният ход преди възможна атомна война. Руската нуклеарна теория, утвърдена от самия Путин през 2020 година, дефинира четирите случая, в които страната би могла да прибегне до своите нуклеарни оръжия: в случай че против Русия или против неин съдружник бъдат изстреляни балистични ракети, в случай че врагът употребява нуклеарни оръжия, в отговор на нахлуване против съветска военна нуклеарна апаратура или като реакция на нахлуване, което заплашва съществуването на съветската страна. Нито едно от тези условия не е изпълнено в сегашната обстановка.

Според специалиста Кристенсен към този момент е извънредно необикновено да се стигне до нуклеарна офанзива от страна на Русия. " Освен в случай че Русия и НАТО не се окажат в директна военна борба, в която Русия търпи проваляне ", добавя той. Експертите считат също така, че не е евентуално предприемането на нуклеарна офанзива против Украйна, която нито е членка на НАТО, нито има атомни оръжия.

*****

Вижте и това видео:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР