Тази вечер в култовото време 21:45 часа българската публика ще

...
Тази вечер в култовото време 21:45 часа българската публика ще
Коментари Харесай

Тази Франция не е като онази

Тази вечер в паметното време 21:45 часа българската аудитория ще има рядката привилегия да гледа онлайн една от най-силните футболни обединения, които изобщо са идвали на гастрол у нас. Този френски тим по състав и качество няма нищо общо с оня, който бе надвит на " Парк де Пренс " през ноември 1993 година. Но могат да се открият много допирателни с мускетарите на Платини от 1985-а. Въобще Франция като международна футболна мощ претърпява най-хубавата си ера и може да бъде сложена даже преди всичко като любимец за международното състезание следващата година в Русия. Все отново Руската федерация е в Европа, а на Стария континент постоянно са триумфирали европейски тимове. С едно далечно изключение през 1958-а на международното в Швеция.

Франция е с доста съсловия над Холандия и Швеция, които бяха победени от нашите поредно през тази година. Потенциалът на френския футбол наподобява изобилен. Не за един, а за няколко равностойни национални тима. И това се дължи на немаловажния факт, че френският футбол, като се изключи ПСЖ, е съвсем напълно експортен. От най-малко 15 години във Франция главното направление са детско-юношеските академии. Имат неповторима система за намиране и създаване на суперталанти. В множеството случаи с мрачен цвят на кожата, само че точно това ги прави и толкоз стимулирани до стигнат международното ниво.

Но сегашният френски народен тим при целия остатък от гений е надалеч от своя пик. Преди година и половина бяха на крачка от европейската купа, само че някак им се изплъзна в последния момент. Независимо че поколението е друго и треньорът Дешан вярно да споделя, че множеството не са били родени през 1993 година, старите навици остават. Мачът в София трябваше да е изцяло протоколен за " петлите ", само че те взеха че се спънаха в " скалата " Люксембург. Между другото най-трудната победа на България в тези квалификации бе тъкмо против Люксембург. Сега с помощта на тези инцидентно извоювани две точки в последната минута против джуджето и изгубените две от Франция преди месец България към момента може да стигне като догадка даже до първото място. Така че паралели с 1993 година въпреки всичко могат да се вършат, колкото и смешни да наподобяват.

Всъщност даже фактът, че мачът в София бе докаран до профил на огромен край, е индикативен. " Петлите " освен се препънаха в Люксембург, те подариха 2 точки и на Швеция в Стокхолм. Направи го капитанът и вратар Юго Лорис, който изведе Тойвонен самичък против празната врата. По проект Франция трябваше да върви като Германия, Испания или Англия, а стана нещо напълно друго. Не е инцидентно, че Дешан няма отговор къде са му не една или две, а цели 7 точки, които бяха пропилени безусловно несериозно. Ако Франция не завоюва в София, както го стори в Минск, шведите излизат преди всичко в класирането и тогава ще се търсят грешници, тъй като никой няма да желае трептене против Беларус и по-късно против неразбираем противник на бараж. И Дидие Дешан може да не води тима в идващия му мач, както стана с Дани Блинд. Бой финален, това е мачът за Дешан, който си разреши много издънки и може би ще би трябвало да си заплати.

Няма какво да се заблуждаваме - цяла Франция трепери от България. Този път не тъй като българите ще се класират за Америка, а тъй като българите могат да препънат Франция по пътя към Русия. Не могат да си разрешат нищо друго с изключение на победа в София на стадион, на който " петлите " в никакъв случай не са побеждавали в мач от публична акция. А няколко пъти петелът си е тръгвал без глава, колкото и това съпоставяне постоянно да ме е отвращавало. Колкото и да пазят успокоение, им трепери под лъжичката и тъй като в Париж преди година България взе, че поведе в резултата от дузпа. Само да си представим сходен сюжет в събота. Препълнен стадион, екзалтирана аудитория, сини фланелки със слаби нерви и гол за България. Франция до стената след някой прословут гол на новия Костадинов. И с пребледнелия Дидие Дешан на пейката, който преди 24 години към този момент изживя един път кошмара като основен воин. Ще е сърцераздирателна сценка още веднъж да забележим римейк на обезверени френски физиономии, а те ще са доста обезверени, в случай че не завоюват мача. Наистина си заслужава да се види тази картина, даже за историята. Дори като контрапункт на смълчания " Парк де Пренс " отпреди 24 години.

Иначе " петлите " са повече от звездни. Обаче има предписание, че всички звезди имат своите неприятни дни. Лорис към този момент един път го сподели, защитата е без постоянен фактор, без значение от огромните табели. Погба няма да участва, само че той и до момента не е направил запаметяващ се мач за Франция. Вундеркиндът Мбапе ще е атракцията на мача, само че най-голяма опасност е този дето изнася уроци по вярно бръснене на целия свят - Антоан Грийзман. Той в действителност е кадърен да обръсне българските бранители, само че от игра, тъй като стигне ли се до дузпа е драматичен. В едно изречение - Франция не може да бъде победена, тя постоянно се бие сама. Така го стори преди 24 години, няма никаква гаранция че кошмарът няма да се повтори още веднъж. Дежа вю, както са го споделили самите французи. Предпоставки в този мач, колкото щеш. А и какво може да загуби България даже в най-лошия сюжет. Абсолютно нищо! Напрежението е за Франция, за България остава единствено насладата. Като едно мигане на ориста към новите българи, които в никакъв случай няма да преживеят като предшествениците си " Парк де Пренс " и лудото американско лято. Но пък ще могат да се насладят на петминутната популярност и да им остане един краткотраен, прелестен спомен. Най-важното е да изпитат какво е да си горделив българин!

 Рафаел Варан чака тежък мач против България
Рафаел Варан: Чака ни тежък мач, България ще играе на контраофанзива

" Те би трябвало да завоюват, с цел да запазят възможностите си за класиране на Световно "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР