Тази вечер ще стане ясно дали Еманюел Макрон ще спечели

...
Тази вечер ще стане ясно дали Еманюел Макрон ще спечели
Коментари Харесай

Франция гласува: Защо някои избират да пуснат бяла бюлетина

Тази вечер ще стане ясно дали Еманюел Макрон ще завоюва втори мандат или Марин льо Пен най-накрая ще влезе в Елисейския замък. Шансовете към този момент са на страната на Макрон.

Президентските избори минават под знака на стопански прблеми, идни обществени промени, войната в Украйна и на първо място, комплицирани гласоподаватели, които желаят смяна, само че не откриват претендента, който да я осъществя.

Французите през днешния ден отидоха да гласоподават стимулирано. Граждани споделиха пред екипа ни, че хора, които не са отишли до урните на първия тур, са упражнили вота си през днешния ден. Малко над 63% беше изборната интензивност към 17 ч.

Как минава изборният ден - в Париж са нашите специфични пратеници Ива Стойкова и Станислав Златев.



Балотаж във Франция, само че и следващ късмет за не малко французи да заявят волята си. Някои избират да го създадат, като гласоподават с бяла бюлетина.

" Ще отида да гласоподавам, само че ще сложа бял лист, защото нито единия претендент, нито другия ми харесват, нито тяхната стратегия ми подхожда. Както споделят французите, да избера сред холерата и чумата. За страдание към момента бялата бюлетина няма никаква стойност. Надявам се в бъдещите години да има значение и да бъде преброявана ", споделя Маря Йовчева.

Маря Йовчева работи в театрална школа в Париж и живее в ритъма на френската столица от 30 години, където е основала и своето семейство. На първия тур е гласувала за Жан-Люк Меланшон, който остана трети. Тя е една от милионите французи, които желаят смяна.

Сега гласуваме против, а не - за. Аз не желая да гласоподавам против, преди пет години гласувах против и останах разочарована.

Критикува Марин льо Пен, която съгласно нея е неподготвена, само че и Еманюел Макрон, който, по думите ѝ, ръководи Франция като дружество.

В последния ефирен спор сред двамата претенденти бяха упоменати българските служащи. Това е подразнило Маря, която пита за какво не са споделили да вземем за пример испански или немски служащи, само че изяснява:

Често се споделя полски служащ, български служащ, т.е. втора употреба хора, които работят по градежи. Те идват тук, работят и след това си потеглят.

Във Франция се приказва че, задграничните служащи взимат работните места на французите, а също така не заплащат налози.

Наистина политиката и стопанската система на боязън е из цяла Франция. И по тази причина доста хора гласоподават за Льо Пен. Защото мислят, че ще има доста повече работа, в случай че ги няма всички чужденци. Това е философия на дребно. Това е философията на Льо Пен, с която от години и татко Льо Пен, и тя самата, съумяват да наберат гласове.

За първи път член на семейството Льо Пен се класира на втори тур през 2002 година Тогава Жан-Мари Льо Пен изненадващо изпревари социалиста Лионел Жоспен и отиде на балотаж с Жак Ширак. Последвалото национално обединяване против крайната десница докара до втори мандат на Ширак.

Не без подигравка, Маря споделя:

От една страна от време на време си споделям за какво да не бъде Льо Пен. Един път вечно да се спре. От 20 години всякога името Льо Пен е на втори тур.

Какъвто и да е изходът, във Франция се усеща потребност от смяна.

Но съм съвсем сигурна, че ще има огромни безредици. Ако националистите на Льо Пен завоюват, ще има доста огромни безредици, споделя Маря Йовчева.

Гласувалите за Меланшон към този момент ще бъдат внимателни, тъй като се чака по този начин наречения трети тур - парламентарните избори през юни. А Жан-Люк Меланшон към този момент даде поръчка, че желае да бъде идващият министър председател на Франция.

В изборния ден ментално неустойчив мъж, Южна Франция. Нападателят е арестуван, жертвата има леки прободни рани, без заплаха за живота. Сестра е ранена в ръката при опит да изтръгне оръжието от ръцете на нападателя. Той е 31-годишен французин. Купил е ножа преди няколко дни. Според управляващите страда от биполярно разстройство, няма престъпно досие. Терористичен претекст се изключва. Пред полицията декларирал, че изповядва еврейска регилия и в изборния ден желал да убие Макрон. Ница е травмирана от редица терористични удари през последните години. През октомври 2020 година тунизиец с хладно оръжие лиши живота на трима души в локална базилика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР