Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън започва разговори с

...
Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън започва разговори с
Коментари Харесай

Байдън ще разговаря с лидерите на 8 държави от Югоизточна Азия

Тази вечер президентът на Съединени американски щати Джо Байдън стартира диалози с водачите на осемте страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които участват на двудневна среща на високо ниво във Вашингтон, на която американският държавен глава е хазаин, съобщи Асошиейтед прес. Това ще е първата среща на групата в Белия дом. А на следващия ден водачите ще вземат участие в по-официални диалози в Държавния департамент.

Форумът се организира в миг когато президентската администрация усилва напъните си да показва, че Съединени американски щати не са се отказали от фокуса си върху Тихоокеанския район , даже когато се посветили на проблемите, произлизащи от нашествието на Русия в Украйна.

На форума вземат участие Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Виетнам . Лидерите на другите страни от АСЕАН – Мианма и Филипините, не се чака да участват.

Специалната среща на АСЕАН е директно преди заминаването на Байдън идната седмица на посещаване в Южна Корея и Япония. Това ще бъде първата му аудиенция в Азия като президент и по време на нея той ще беседва с водачите на двете страни. По време на обиколката си Байдън ще се срещне и с водачите от стратегическия съюз, прочут като „ Куад “ и включващ с изключение на Съединени американски щати, и Австралия, Индия и Япония.

В началото на мандата си Байдън се опита да сложи по-голям акцент върху „ Куад “ и подобряването на връзките с тихоокеанските страни в миг, в който Китай продължава да бележи напредък. За американския президент Китай е най-голямата опасност за икономическата и националната сигурност на Съединени американски щати.

Байдън даде обещание, че американската външна политика ще се концентрира повече върху Тихоокеанския район, само че неговият опит за съживяването на американската тактика в тази тенденция се усложнява в този момент от най-сериозните сражения в Европа от Втората международна война насам. В последните месеци сраженията в Украйна гълтам по-голямата част от вниманието на външната политика на Съединени американски щати , отбелязва АП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР