Тази вечер от 22 часа и 30 минути по БНТ

...
Тази вечер от 22 часа и 30 минути по БНТ
Коментари Харесай

Филм-разследване на журналистката от БНТ Мария Чернева разказва за най-големия музеен обир у нас

Тази вечер от 22 часа и 30 минути по Българска национална телевизия 1 ще бъде показан филм, който споделя за една от най-мащабните обири от музей  в България.  Авторката на документалната лента-разследване Мария Чернева , която гостува в ефира на " Хоризонт до обед ", описа, че става въпрос за музея в Бяла, където всички данни сочат, че е осъществен най-големият грабеж на исторически артефакти у нас, като това е ставало в продължение на години без никой да обърне внимание или да упражни надзор: 

Няма по какъв начин да сме несъмнено 100 % сигурни, въпреки че имам съществени съмнения, че това в действителност е най-големият грабеж или най-малко не съм  чувала за различен музей, който по този метод да е ошушкан. От постройката му са изнесени всички полезности, всевъзможни оригинали и става въпрос за изнасяне на скъпи предмети, продажбата им в  чужбина за милиони- 

Става дума за музея в Бяла...Липсват доста пушки, пики, оръдия, истински фотографии - ужасно доста неща, оригииналн и скъпи предмети.

Но този филм като цяло носи напълно различен заряд./.../. Тук за първи път виждаш и осъзнаваш цялото бедствие  -  не може да те остави апатичен цялата безочливост, невероятната насмешка на на музейната мафия. Докъде им стига алчността и наглостта  - да подмятат такива отпадъци на мястото на извънредно скъпи и редки експонати. Това се случва в продължение на години. Става въпрос за липса на всевъзможен надзор.  От страна на общината в Бяла, в случай че щете даже и от инспекторат -  там в никакъв случай не е стъпвала инспекция и там толкова години никой не е схванал, че има подмени. 

Цялото изявление чуйте от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР