Тази вечер от 22:00 часа българско време отборите на Байерн

...
Тази вечер от 22:00 часа българско време отборите на Байерн
Коментари Харесай

Байерн срещу ПСЖ във финала на Шампионската лига тази вечер

Тази вечер от 22:00 часа българско време тимовете на Байерн Мюнхен и ПСЖ ще се изправят един против различен на „ Ещадио да Луж " в Лисабон, с цел да дефинират новия притежател на най-престижния европейски клубен трофей. Двата отбора ще сложат завършек на най-необичайната акция в Шампионската лига от доста години насам, която бе прекратена за близо пет месеца поради пандемията от ковид. Кризата с COVID-19 докара до това всички дуели от четвъртфиналната фаза нататък да се проведат единствено в един мач в самобитен мини шампионат в Лисабон, което може би спомогна за изненадващото постигане на Република България Лайпциг и Лион до полуфиналите на конкуренцията.

За финала обаче се класираха два от най-силните тима в света сега, разполагащи в редиците си с част от най-впечатляващите футболисти на планетата. Любопитен факт е, че за първи път от 1998 година насам на край в Шампионската лига ще играят два отбора, които са спечелили купата на страната си в миналата година. За Байерн това ще бъде 11-ти край в клубната история (5 извоювани и 5 изгубени до момента), до момента в който ПСЖ ще играе първия си край в шампионата. Именно заради това някои анализатори приписват на днешния конфликт и символно значение на борба сред остарялото и новото в европейския футбол.

Докато Байерн е един от клубовете с най-богата история в Европа, то основаният през 1970 година ПСЖ се радва на съществени триумфи в последните години поради големите вложения от страна на катарските притежатели (които на процедура съставляват страната от Близкия изток). Парижкият тим е апетитен за един от флагманите на „ новобогаташките " клубове, дружно с британския Манчестър Сити, само че и значително други в по-малки мащаби, които получиха съществени финансови инжекции от близки до избрани страни предприемачи и консорциуми и започнаха да играят сериозна роля в националните си шампионати и евротурнирите. Евентуален успех на ПСЖ довечера би оправдал големите вложения на Катар в клуба и увенчал с триумф целия план, който досега се помни най-много с рекордния в историята на футбола трансфер на Неймар от Барселона за 222 милиона евро.

Самият Неймар е пределно стимулиран да потвърди, че напусна Барселона в посока Париж освен заради финансов интерес, а и с цел да бъде водач на тим, който е кандидат за върха в Европа. Днес той ще има късмет да завоюва Шампионската лига, преди още Барселона да е стигнала до успех в шампионата след неговото овакантяване. Другата огромна звезда на парижани Килиан Мбапе пък ще може да се похвали, че е изиграл съществена заслуга в спечелването на международната купа и Шампионската лига едвам на 21-годишна възраст.



СНИМКИ: БГНЕС

От друга страна Байерн разполага с несъмнено най-хубавия нападател, а съгласно мнозина и най-хубавия футболист в света за миналия сезон - Роберт Левандовски. Полякът има изключителните 15 гола в тазгодишното издание на Шампионската лига досега и сигурно може да съжалява, че списание Франс Футбол взе невижданото решение да не присъжда Златната топка тази година поради пандемията от ковид. Възроден наподобява и до неотдавна отписваният Томас Мюлер, който усъвършенства върха на Бундеслигата за най-вече асистенции в един сезон, а като към опитните Мануел Нойер и Жером Боатенг се прибавят страхотни млади играчи като Алфонсо Дейвис и Серж Гнабри, не е необичайно, че баварците са във впечатляваща серия от 20 следващи победи във всички шампионати.

Букмейкърите дава известно преимущество на Байерн Мюнхен, като ставката за тяхна победа в постоянното време варира към 2.00, до момента в който триумф на ПСЖ в границите на 90 минути се котира към 3.20. При такива играчи на терена обаче всичко е допустимо, а самият Афонсо Дейвис сподели, че чака мачът да предложи доста голове, за наслада на почитателите.

Главен арбитър на решаващия мач за трофея ще бъде италианецът Даниеле Орсато, а негови асистенти в Лисабон ще са Лоренцо Манганели и Алесандро Джалатини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР