Тази вечер от 21:30 до 23:00 часа българско време в

...
Тази вечер от 21:30 до 23:00 часа българско време в
Коментари Харесай

Новият носител на Златната топка ще стане ясен на церемония в Париж

Тази вечер от 21:30 до 23:00 часа българско време в Париж ще се организира церемонията за връчването на премиите " Златна топка ". Освен новия притежател на най-престижното самостоятелно отличие в международния футбол, ще станат ясни още спечелилите в категорията за най-хубава футболистка, най-хубав вратар (трофея " Лев Яшин " ) и най-хубав млад футболист до 21 години (трофея Копа), предава БГНЕС.

Безспорно вниманието приковава конкуренцията при мъжете, където има няколко съществени кандидати за премията, връчвана от списание " Франс Футбол ". За любимец номер 1 е определян аржентинецът Лионел Меси, който завоюва последното издание на класацията през 2019 година (през 2020 нямаше връчване на " Златна топка " поради пандемията от коронавирус). Звездата на ПСЖ е печелил трофея рекордните шест пъти. Той имаше мощна самостоятелна година, въпреки и да не завоюва нищо с Барселона, преди да премине в ПСЖ през лятото, само че пък стигна до мечтания трофей от Копа Америка с Аржентина след победа над Бразилия във финала.

Основен съперник на Меси е голмайсторът на " Байерн Мюнхен " и Полша Роберт Левандовски. Нападателят е най-резултатния футболист в света през миналата година и усъвършенства редица върхове, само че " Байерн " не се показа мощно при отбраната на купата си от Шампионската лига, а Полша отпадна още в груповата фаза на Евро 2022.

Донякъде изненадващо, букмейкърите слагат на трета позиция Жоржиньо. Халфът завоюва Шампионската лига с " Челси " и скоро по-късно стана европейски първенец с Италия, като представянето му е на високо равнище, само че едва ли може да се съпоставя в самостоятелен проект с Меси и Левандовски. С дребни шансове за Златната топка е и ветеранът от " Реал Мадрид " Карим Бензема, който поддържа непрекъснато високо равнище, както за клубния, по този начин и за националния си тим. Голмайсторът на " Ливърпул " Мохамед Салах се показва извънредно в последните месеци, което породи упования, че и той може да претендира за Златната топка, само че вероятността за това наподобява дребна, до момента в който звездата на Португалия и " Манчестър Юнайтед " Кристиано Роналдо е без шансове за шести триумф в класацията след разочароващите резултати на " Ювентус ", Португалия и " Юнайтед ".

Според специалистите за Златната топка при дамите фаворитките са две - Алексия Путеяс от " Барселона " и Сам Кър от " Челси ", а при вратарите се чака да победи стражът на Италия и ПСЖ Джанлуиджи Донарума, който бе с съществена заслуга за триумфа на Скуадра Адзура на Европейското състезание по футбол през лятото. Малко по-трудно е прогнозирането на спечелилия в категорията за млад футболист, само че въпреки всичко любимец там е халфът на " Барселона " и Испания Педри. Другите съществени кандидати са Букайо Сака, Мейсън Грийнууд, Джуд Белингам, Джамал Мусиала и Джио Рейна.

Церемонията по връчването на Златната топка ще се излъчва само онлайн и може да бъде гледана на уеб страницата на Евроспорт. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР