Тази вечер от 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика

...
Тази вечер от 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика
Коментари Харесай

Довечера В кадър: Дневник на антарктическия стопаджия

Тази вечер от 19:30 ч. в поредицата за настояща журналистика по Българска национална телевизия 1 " В кадър " гледайте " Дневник на антарктическия стопаджия ".

Филмът демонстрира неизлъчвани до момента фрагменти от първата експедиция на българи в Антарктида, открити инцидентно от проф. Христо Пимпирев при преместването в новия офис на Антарктическия институт в Софийския университет.

Преди 35 години, когато потегля като част от английска антарктическа експедиция, проф. Христо Пимпирев взима със себе си и камера " Красногорск ", която дружно с лентите тежи цели 20 кг.



" За тази експедиция съм чувала единствено истории, постоянно съм се опитвала да си показва първите стъпки. Затова когато професорът се обади с молба за помощ лентите да оживеят още веднъж, незабавно разбрах, че това ще е премеждие. Това са облици и места, които никой не е виждал оттогава. Слава богу, лентата е в чудесно качество и облиците в действителност оживяват. След 35 години, в този момент ще намерят своята аудитория, споделя авторката на кино лентата Мария Чернева. Но около работата си по този филм, се разрових надълбоко в архивите и на Българска национална телевизия. И тук открих още една прелюбопитна лента. Недовършен и неизлъчен филм, който споделя за подготовката на първата експедиция. Защо не е излъчен този филм – даже участниците в него не знаят. Старата лента ни даде мотив да отидем на кораба, който има задачата да промени доста работата на полярните ни откриватели, които до този миг се усещат като антарктически стопаджии ", разкрива още Чернева.



Освен Мария Чернева, по кино лентата " Дневник на антарктическия стопаджия " работят операторката Анна Андреева и режисьорката Ема Константинова, а монтажът е дело на Ара Хугасян.

Гледайте " В кадър " всяка неделя от 19:30 ч. по Българска национална телевизия 1
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР