Тази вечер, на 20 май, в Музея на хумора и

...
Тази вечер, на 20 май, в Музея на хумора и
Коментари Харесай

В Габрово откриват 25-то издание на биеналето на хумора и сатирата в изкуството

Тази вечер, на 20 май, в Музея на хумора и сатирата се открива 25-то издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. Няколко изложения демонстрират произведения на повече от 100 художници от целия свят. Темата на биеналето е " Икономия на средствата ", а акцентът е върху екологичните и икономическите проблеми.

Тази година събитията, свързани с биеналето, както и съпътстващите прояви, са по-значими и по-многобройни, защото Музеят на хумора и сатирата отбелязва 50 години от основаването си през 1972 година, когато първият шеф - Стефан Фъртунов и екип запалянковци настаниха дребен дом на смеха в постройката на остаряла кожарска фабрика. 
 
Церемонията по разкриване на изложбите и връчването на премиите ще е в 19:00 часа, а програмата от събития за откриването на Биеналето ще продължи до 24 май, показаха от музея.  645 художници от 77 страни са изпратили 1100 произведения, от които интернационално жури е избрало за присъединяване 81 карикатури на 69 художници от 32 страни в карикатурната галерия и 39 произведения на 37 художници от 20 страни в изложбата със модерно изкуство. Кураторската галерия в Биеналето включва 18 създатели от 9 страни.

Карикатурите ще бъдат оценени от Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за модерно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за модерно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Тази вечер ще станат известни носителите на огромната премия " Златен Езоп " в двата конкурсни раздела. Творбите на създателите ще могат да се видят в музея до 30 септември.
Кураторската галерия в 25-ото Габровско биенале е дело на немско-американския художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена " Тренинг за сензитивност ". Нейна паралелна част (въведение) се открива на 18 май от 18:30 часа в Гьоте Институт, София.

Освен произведения на създатели от целия свят, в интервала сред 20 май и 30 септември, Биеналето ще показа богата паралелна стратегия от събития (в и отвън Музея) – наблюдаване на птици, полемики, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопове и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, изложения и събития ще има в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода, Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, народен парк " Централен Балкан ".

Партньори на програмата са водещи екоорганизации в страната - Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за отбрана на птиците, Сдружение за дива природа " БАЛКАНИ ", Природонаучен музей - София, естествен парк " Българка ", парк " Централен Балкан ", Дирекция " Инфраструктура и екология " при Община Габрово.

Биеналето ще предложи и изненади -  особено направени сувенири, измежду които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, крафт бира, остатъчният малц от която се употребява за храна в животновъдно стопанство и куп продукти със занимателен дизайн, предопределени да поддържат построяването на екологични привички у посетителите.

Биеналето се провежда с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат и Гьоте Институт - България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за модерно изкуство, Датско посолство, Комитета за поддръжка на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, както и компании.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР