Тази вечер е първият и единствен дебат между двамата кандидати

...
Тази вечер е първият и единствен дебат между двамата кандидати
Коментари Харесай

Дебатът Радев - Герджиков НА ЖИВО

Тази вечер е първият и единствен спор сред двамата претенденти за президент - Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, който стартира в 20.00 часа по Българска национална телевизия. На първия тур актуалният президент и претендент за втори мандат завоюва 49.42%, или 1 322 385 гласа, а ректорът на Софийския университет - 22.83%, или 610 862 гласа.

Балотажът за президент е тази неделя (21 ноември).
И двамата се оповестиха за правосъдна реформа За правосъдната промяна проф. Анастас Герджиков сподели, че би трябвало да се направи по този начин, че да се утвърди върховенството на правото. Попитан за основния прокурор Иван Гешев, той отвърна, че става дума за персонализиране на казуса. По-късно той въпреки всичко сподели, че личността на Гешев е противоречива.
" И систематичен, и личностен е казусът с прокуратурата ", сподели Румен Радев.

Двамата приказваха и за промени в конституцията, като ректорът на Софийския университет прикани Радев да покаже своя. В него по думите на президента имало разширение на гражданските права и правосъдна промяна.

Анастас Герджиков пък се разгласи за промяна, в която ветото на президента да не се преодолява толкоз елементарно.
Радев: Президентът не е политически неутрален На въпрос за Движение за права и свободи проф. Анастас Герджиков попита Румен Радев не се ли припознава в определението на Движение за права и свободи стожер на конституцията и обединител на нацията.
" В Конституцията няма изписана думата обедините. Президентът въплъщава единството на нацията - към правовата страна, само че не и към ин хаус поръчки, шкафчета и плячкосване на страната. Президентът не е политически безпристрастен. В миг на рецесия той би трябвало да вземе отношение ", сподели Румен Радев. Той благодари на всички свободомислещи хора от Движение за права и свободи, които са дали своят вот по него макар партийната заръка.

След като сподели, че в Софийския университет полиция е питала дали се купуват гласове, Анастас Герджиков прикани: " Слезте от облаците, стъпете на земята ". А президентът му отговори, че от дълго време го е направил и даде образци за пазаруване на гласове в страната.
Радев се разгласи за държавно управление на промяната В началото на дебата проф. Анастас Герджиков сподели, че ще има постоянно държавно управление и работещ парламент и това е неговата цел. Ректорът на Софийския университет не загатна от кои партии би трябвало да бъде формирано бъдещото ръководство. Той сподели, че към този момент е показал логаритъм - общите неща да се гледат.
  " Подканвам партиите да намерят пътя на разговора и консенсуса, само че цената би трябвало да бъде деликатно примерена. Партиите на смяната имат самодейност и методът е насърчителен ", сподели Румен Радев. Той посъветва да стартират с общи работни групи и политики.

Анастас Герджиков подлага на критика Радев, че не е направил задоволително, с цел да има държавно управление предходните пъти, а настоящият президент отвърна, че президентът не е проектант на обединението.

Попитан дали " Продължаваме промяната " е негова партия, Радев разгласи, че не се занимава с политическо инженерство. " Ако аз реша да основа партия, ще застана начело ", разгласи още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР