Тази вечер (30 декември), от 20:45 часа по БНТ 1,

...
Тази вечер (30 декември), от 20:45 часа по БНТ 1,
Коментари Харесай

Аделина Радева за събитията на 2021 - годината на трудните избори и кодираните послания

Тази вечер (30 декември), от 20:45 часа по Българска национална телевизия 1, водещата Аделина Радева ще наблюдава едни от най-важните събития за отминаващата година. Какво би трябвало да запомним и по какъв начин ще продължим напред, гледайте в годишния новинарски преглед на Българска национална телевизия „ Събитията на 2021/трудните избори “, както и на уеб страницата и в.

„ На границата сред към този момент познатото и незнайното, което следва, на финала на търпението и напъните ни за тази година, в самия завършек на препускащите ѝ дни, остава паметта за тестванията, които донесе и за изборите, през които съумя да ни промени. Защото 2021 година беше годината на сложните избори! И тези избори заседнаха в нас и сред нас.

През 2021 година изпитахме още веднъж силата на невидимите вируси, които водиха война с телата ни и с нашата сигурност, на невидимите процеси в политиката, които на няколко пъти не разрешиха на концепциите да се срещнат, усетихме по какъв начин се опъват до краен лимит невидимите влакна, които крепят нашите нежни човешки съюзи. Свиквахме с това да е друго.

2021 година беше сюрреалистично платно - с революционния конфликт сред унеса и действителността, с борбата сред подтиснатите стремежи и политическата уместност, със срещата на егоизма с алтруизма.

В гениалната си творба „ Човешкият син” – художникът Рене Магрит слага пред лицето на индивида и в центъра на неговия свят таман скритите му пристрастености - персоналните страхове и стремежи, въпросите и изкушенията, чиято мощ дава скоростта на придвижване на света.

А тази година пристрастеностите бяха доста и скоростта беше непристойно висока. Ако и 3-те парламентарни избора бяха постоянни, да вземем за пример, а не в една единствена година, то през днешния ден, след третия избор трябваше да сме с 8 години по-стари. Може би и по-мъдри.

През 2021 година в рамките единствено на 8 месеца сменихме четири Народното събрание и променихме своя избор три пъти. Показаха го резултатите от всеки избор – въпрос на адаптивност, комплицираност или чувство за липса на време? Всъщност избирахме, даже когато се отказвахме да заявим своя избор. През тази година постигнахме най-ниската интензивност на вота от началото на демократичните промени.

В годината на сложните избори се появи и влезе в оборот и фразата: Всеки самичък си прецЕня! – Нещо като диагноза за тона и равнището на публичния диалог, за който мнозина считат, че въпреки всичко не се състоя.

Политиката обаче е единствено едно от огледалата, в които изплуваха облиците на последните 365 дни. А някои от тях и съвсем незабавно изчезваха. Всъщност не е доста това, което оставаше за дълго в полезрението ни и се оказа значимо за нас. В ускорителя на времето, в който попаднахме в опит да спасим и материята и смисъла, в последна сметка пожалихме малко неща. И измежду тях не бяха образованието на децата ни, оцеляването на културния бранш и толерантността.

Защото и тази година страхът за здравето и страхът за хляба още веднъж бяха в борбата на върха. Годината засегна финансово всички, а опазването на здравето ни остана толкоз нереформирано, колкото беше и при започване на пандемията. Започна нов диалог за ролята на страната в такава рецесия, до момента в който цените на тока и горивата, и високата инфлацията продължаваха да стопяват оптимизма за бързо възобновяване.

И въпреки всичко и през 2021 година не настъпи краят на света - единствено милиардерите на Земята протегнаха ръцете си към Космоса. Поискаха да бъдат там, където няма гравитация и не важат законите на планетата. Предизвикателство отвън зоната им на комфорт? Космическа победа над останалите или бягство от сбъднатите им молебствия, с които моделират света на човечеството? Началото е поставено, а хоризонтът е безконечен!

И макар рецесиите или точно поради тях, през тази година духът и волята на индивида изправиха растеж. На най-големия кротичък конгрес на планетата – Олимпийските игри, които се организираха в Токио – България се изкачи до най-високото място с общо 6 медала, от които три златни- повече, в сравнение с последните 4 олимпиади взети дружно. Най-силните олимпийски игри за страната ни за последните 21 години!

Пред очите ни се топят последните дни на 2021 година И в нея хората отново се влюбваха, раждаха им се деца, откриваха силата на положителното, спасяваха се, спасяваха, мечтаеха нашироко и желаеха да създадат нещо хубаво за света....

Благодат е, че преминахме през още една година от нашия живот, че продължихме, че продължаваме. И че някъде там, над всичко и постоянно, ще продължава да стои любовта. Годината на сложните избори завършва. Започва новата година! Добре пристигнала! “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР