Тази вечер (20 април, сряда) от 21:00 ч. по БНТ

...
Тази вечер (20 април, сряда) от 21:00 ч. по БНТ
Коментари Харесай

Научнопопулярният филм на БНТ ,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ довечера в 21:00 ч. |

Тази вечер (20 април, сряда) от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1. е телевизионната премиера на научнопопулярния филм,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет‘‘. Филмът е вълнуващо премеждие, пренасящо през времето и превъзходните монументи от другите столетия в историята на античната цивилизация. Зрителите ще пропътуват дистанцията от Кайро и Великите пирамиди в Гиза, до античната столица Тива, от Каирския музей-с безбройните артефакти, със златното богатство и маска на фамозния цар Тутанхамун, до Долината на царете, където ще се потопят в мистерията на несметните съкровища и секрети, и в магичния свят на свещените текстове и секрети заклинания в изобретателно изписаните гробници на фараоните от Новото царство.,,Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет “ придвижва в античния Луксорски храм, в най-големия храмов комплекс в света - този в Карнак и в храма на кралица Хатшепсут в Деир-ел Бахри и демонстрира изключителни фрагменти от места и събития, на които екипът на плана е имал извънредната опция да участва и снима, като величествената гала по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор.

Автор на плана и повествовател във кино лентата е доцент доктор Теодор Леков, египтолог и учител от Българския институт по египтология към Нов български университет, както и създател на голям брой научни писания, отдадени на религията, езика и свещената литература на Древен Египет. Доц. доктор Теодор Леков е и началник на Българската археологическа задача в Египет. Мисията изследва гробница от времето на фамозния държател Рамзес Велики, в античната столица Тива, от епохата на Новото царство, сегашен Луксор. Режисьор на кино лентата е Станислав Терзиев-Стенли, който стои зад едни от най-мащабните и комплицирани планове на публичната медия. Редактор, съветник и координатор интернационалните връзки на плана е Деница Такева-Германова, египтолог и ръководител на Българско египтологическо общество. Автори на превъзходните фрагменти са операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян.

Във кино лентата вземат участие и учените, египтолози и преподаватели от Български Институт по египтология към Нов български университет - проф. д.и.н. Сергей Игнатов, шеф на Български институт по египтология към Нов български университет и доцент доктор Емил Бузов.

„ Благодаря на генералния шеф на Българската национална телевизия господин Кошлуков за опцията да създадем взаимно този хубав план, да се срещна с тези прелестни хора – учени египтолози, с цел да пропътуваме едно далечно разстояние от бъдещето към древността. “, сподели режисьорът на кино лентата Станислав Терзиев-Стенли.

„ Преди всичко, желая да благодаря персонално на господин Кошлуков, без който всичко това нямаше да се случи. Благодаря също на Негово Превъзходителство посланика на Арабска република Египет господин Халид Емара. “, сподели доцент доктор Теодор Леков от Българския институт по египтология към Нов български университет, началник на българската археологическа задача в Луксор, Египет и сценарист на кино лентата.

Премиерният филм ще бъде излъчен в действително време и

Трейлър на кино лентата може да гледате.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР