Тази сутрин в интервю за БНТ председателят на БСП заяви:Здравното

...
Тази сутрин в интервю за БНТ председателят на БСП заяви:Здравното
Коментари Харесай

Кацаров: Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни

 Тази заран в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на Българска социалистическа партия съобщи:

" Здравното министерство изготви народен проект, в който написа, че имаме към 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, предходната седмица дарихме, имаме задоволително. А в актуализацията кабинетът желае още 47 млн. за закупуване на спомагателни ваксини над милион. Защо желаят да купят още? Ако има минимум подозрение за лобизъм или деяние в интерес на фармацевтични компании от Българска социалистическа партия ще желаят ясни пояснения. “

" В тази връзка, желая да осведомявам госпожа Нинова, че настояването за актуализация на бюджета за възнаграждение на ваксини е по отношение на решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се утвърждава закупуването на 1 533 037 дози от имунизацията на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лв.. Същата не е обезпечена в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 година и заради това е включена в настояването за актуализация.

Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, утвърдена от страните членки и Европейска комисия още през 2020 година, България не може да се откаже от към този момент контрактуваните доставки.

Служебното държавно управление и актуалният състав на Министерство на здравеопазването не са взели участие във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим към този момент контрактуваните количества при доставката им в страната.

Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното чуване по тематиката преди 2 седмици, както и на последния парламентарен надзор, предишния петък, и би трябвало всички народни представители да са осведомени с обстоятелствата. Ако не са, биха могли когато и да е да изискат от нас спомагателна информация, която неотложно ще им бъде предоставена.

Призовавам госпожа Нинова и всички обществени персони да бъдат доста деликатни в изявленията си по тематиката, с цел да не нанасят несъзнателно щета на така и така нежното доверие в имунизационния развой ", изясни доктор, министър на опазването на здравето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР