Тази сутрин точно в 9:05 часа (8:05 ч. българско време)

...
Тази сутрин точно в 9:05 часа (8:05 ч. българско време)
Коментари Харесай

Сирени и минутa мълчание в Турция в памет на Мустафа Кемал Ататюрк

Тази заран тъкмо в 9:05 часа (8:05 ч. българско време) зазвучаха сирените в цяла Турция. Турските жители застанаха в почетно безмълвие, транспортните средства стопираха, корабите в Босфора надуха сирените, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така в продължение на минутa безмълвно 85-милионна Турция отдаде респект на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк във връзка 84-ата годишнина от неговата кончина.

На този ден през 1938 година, тъкмо в 9.05 часа, на 57-годишна възраст умира създателят на турската република и неин пръв президент Мустафа Кемал Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора.

84 години по-късно почетният възпоменателен обред остава неизменен и се извършва с неугасващо поклонение и любов на милиони към огромния водач и общественик Ататюрк, който от руините на Османската империя основава една нова, обърната към полезностите на Запада република. Приживе Ататюрк назовава основаването на турската република ”моето най-ценно създание ”.

През 2023 година турската република ще навърши 100 години.

Днес стаята на Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора, където угасва животът му, е непокътната и се посещава от хиляди жители.

По традиция хиляди хора от сутринта се стекоха в двореца Долмабахче. Учениците отдадоха уважава с слагане на цветя и поклонение пред паметниците на Ататюрк.

Държавното управление на страната, отпред с президента Реджеп Тайип Ердоган, посети мавзолея на Ататюрк в Анкара и се поклони пред саркофага.

След формалната гала мавзолеят бе отворен за посетителите, идващи от всички краища на страната.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР