Тази сутрин София бе най-студената европейска столица.На 22 и 23

...
Тази сутрин София бе най-студената европейска столица.На 22 и 23
Коментари Харесай

Излизаме от полюса на студа, следва затопляне

Тази заран София бе най-студената европейска столица.

На 22 и 23 януари бяха измерени най-ниските температури в София за зимата досега - минус 14 градуса, в станцията на летището.

В града температурите бяха с до 3 градуса по-високи. Това е поради резултата на градския топлинен остров, който се демонстрира, както при доста студено време, по този начин и през лятото, в жегите. В очертанията на града и в неговия център, температурите могат да се отклонявата от крайградските региони с повече от три градуса.

Тази година януари няма нищо общо с миналогодишния, в температурно отношение той върви към климатичната норма, а има и сняг, тъй че зимата е тук. Тя е тук, само че в идващите дни, съвсем до края на месеца ще има леко отстъплание, температурите ще се покачват, а основни превалявания не се чакат.

О сряда нататък, изключително в петък и събота, се чака да се усили западния и северозападенвятър и това да докара до покачване на дневните температури, които ще са в интервала от 3 - 4 до 9 - 10 градуса в южните региони.

Снегът ще стартира и евентуално ще се стопи във всички равниннни елементи на страната.

В четвърътък се чакат и слаби превалавяния, най-вече от дъжд, единствено в планините от сняг, валежи ще има и в идващата събота. Тези валежи ще са по атмосферни разстройства и няма да са основни, защото няма ди имат циклонален генезис.

Повече превалявания се обрисуват в самия завършек на януари, както и към 4 - 5 февруари. Поне това покзват сега синоптичните модели.

В края на месеца ще има релативно захлаждане, след това, в първите три дни на феврураи релативно стопляне, и след 5 феврураи още веднъж релативно захлаждане. Тогава се обрисува и прекосяването на средиземноморски циклон, което е рецепта за завръщането на снега и студа, само че това е прелиминарен обзор.

Все отново главната характерност на времето в идващите дни ще е относителното стопляне и дребното превалявания. Какво ще се случи през февруари, следва да разберем.

В Европа също се затопли, защото от Атлантика нахлуват по-топли и влажни въздушни маси носени от атлантически циклони, които минават по по-северни трактории. Динамиката и преноса са с характерността напо-топло време.

И даже на север, над Скандинавския полуостров, времето релативно се затопли.

Прогнозата е добра, ледът и снегът последователно ще се отдръпват и дневните температури релативно ще се покачат. Кога зимата още веднъж ще се завърне със мраз и сняг, следва да разберем.

Приземната световна международна температура остава на равнище от 14,31 градуса, с 0,31 градуса по-висока от признатата за норма, в последния 30 годишен интервал, температура от 14 градуса. Виж: temperature.global
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР