Тази сутрин подписах указа за назначаване на служебното правителство и

...
Тази сутрин подписах указа за назначаване на служебното правителство и
Коментари Харесай

Президентът: Редовното правителство се провали заради властолюбие и корист

Тази заран подписах указа за назначение на служебното държавно управление и с него се поставя завършек на един провален политически опит - по този начин наречената сглобка. Правителството беше основано и то се провали от славолюбие и изгода, а взаимните обвинявания сред вчерашните сътрудници във властта не разтоварват нито един от тях от отговорност.

Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в постройката на Народното събрание, където президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха на церемонията по полагане на клетва на служебното държавно управление, препоръчано от министър-председателя Димитър Главчев.

Преди 10 месеца, когато връчвах мандата за сформиране на държавно управление на Николай Денков, го приканих да не го осъществя поради антидемократичните поръчки в записа от съвещанието на Политическа партия, напомни президентът и изрази вяра на идните предварителни избори гласът на българските жители най-накрая да бъде чут и свестен.

Румен Радев уточни, че при съставянето на кабинета, препоръчан от Димитър Главчев, за пръв път се ползват измененията в Конституцията, направени с „ неистовия блян на партиите от „ сглобката “ да лишават пълномощията на президента във връзка с служебното държавно управление “. Държавният глава съобщи, че той изрично не носи отговорност за състава на Министерския съвет и по никакъв метод не се е месил в кадровата политика на служебния министър председател, който има право самичък да избере екипа си.

„ Димитър Главчев ще ръководи страната със своите министри, не аз. Отговорността е негова и най-много на работещия парламент “, означи Румен Радев, като повдигна въпроса за реализирането на надзор от разпаднало се парламентарно болшинство. Трябва да има политическо управление върху това служебно държавно управление, тъй като от това зависи до каква степен то ще бъде дейно, добави президентът.

В отговор на апелите да не подписва указа за назначение на служебния кабинет Румен Радев означи, че в действителност това са апели да наруши новите промени в Конституцията.

„ Странно е, че апелите идват от тези политически партии, които предизвикаха и гласоподаваха тези промени. Те дори нарекоха листата с евентуални служебни министър-председатели „ меню “ и в този момент се мръщят на това, което им се сервира “, сподели президентът.
Във връзка с рецензиите към избора на Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи президентът разяснява, че той персонално не би го назначил, в случай че зависеше от него нито в служебно държавно управление, не би го предложил и за постоянен кабинет, както е направил Николай Денков.

„ Най-комичното в тази ситуация е, че ПП-ДБ, които до през вчерашния ден управляваха в много буйна, мощна прегръдка с ГЕРБ и Движение за права и свободи, не стопираха да приказват от самото начало, че виждате ли, най-вероятно аз изневерявам на българската народна власт с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това е безсрамие “, сподели президентът.

Във връзка със протичащото се в Министерство на вътрешните работи и организация „ Митници “ президентът дефинира обстановката като „ опит един чисто престъпен случай да се трансформира в политически с предизборна цел “.

Румен Радев подсети, че преди към година от ПП-ДБ са упорствали близо месец да бъде подписан декрет за освобождението на Петър Тодоров като основен секретар на Министерство на вътрешните работи с претекста да осъществят своите политики.

„ Петър Тодоров е един надълбоко честен човек и експерт, който не се забърка в безусловно никаква спекулация “, съобщи президентът и настоя за щателна инспекция от кого, при какви условия и по какъв начин е имало напън върху сегашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи, както и дали и по какъв начин името на Калин Стоянов е обвързвано с контрабандата.
Президентът уточни, че не може политиците да си затварят очите за обстоятелствата, които водят към съществуване на несъответственост на основния секретар с длъжността му, тъй като престижът на ведомството се накърнява надълбоко.

„ Толкова огромни връзки сред основен секретар на Министерство на вътрешните работи и мастити контрабандисти е насмешка с държавността “, съобщи Радев и добави, че провокират трогване опитите на Николай Денков да оправдае с неведение близостта на тези хора.
Държавният глава оцени високо работата на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев и чиновниците на организацията за смелостта и професионализма да защитят държавността на най-високите управнически равнища.

„ Ако предходната година се бях поддал на нервността да освободя Пламен Тончев, в този момент нямаше да разберем нищо за тези безобразия “, добави Радев.

Държавният глава уточни, че служебният министър председател Димитър Главчев и неговият екип не би трябвало да позволяват никакви подозрения, че изборите ще бъдат почтени, изключително в тази извънредно взривоопасна конюнктура. Президентът уточни, че и при съществуване на работещ парламент може да се одобряват редица закони.

Държавният глава съобщи, че две постоянни държавни управления не са постигнали прогрес по Плана за възобновяване и резистентност, а единственият превод на средства, и то в сериозен размер, е сбъднат в мандата на служебното държавно управление на Гълъб Донев. Тогава са реализиран прогрес и по влизането ни в Шенген със снемането на Механизма за съдействие и оценка на Европейската комисия, а тематиката е сложена съществено пред европейските сътрудници.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР