Тази сутрин г-жа Матева, заместник-председател на ЦИК, каза по неща

...
Тази сутрин г-жа Матева, заместник-председател на ЦИК, каза по неща
Коментари Харесай

Божанов опонира на Росица Матева от ЦИК: Не е възможна манипулация със софтуера

" Тази заран госпожа Матева, заместник-председател на ЦИК, сподели по неща за машинното гласоподаване, които имат потребност от някои разяснения и корекции. Тя сподели две неща: 1. че построяването на софтуера не е част от методиката на МЕУ и 2. че " са вероятни операции " ", разяснява депутатът от ПП-ДБ и изясни за какво опонира на Росица Матева.

" Първо - в Приложение 4 към методиката на МЕУ има категорично планувано тестово създаване на софтуера: " Подготовка на базов облик на операционната система и базовия програмен продукт за машинно електронно гласоподаване ", както и " Компилиране на изходния код на софтуера в профилирана среда ". Т.е. даже да е правено създаване на софтуера (а съгласно заместник-министъра и това не е вярно), то е в сходство с методиката на МЕУ. Разграничаването сред " доверено създаване " и " създаване за тестови цели " не е банално, и е обвързвано с това какво и по кое време е конфигурирано на машините, заради което импортирам това конкретизиране - МЕУ не може да прави " доверено създаване ", то се прави единствено от ЦИК.

Второ - не, с този програмен продукт не може да се напра(ви операция. Той не е подписан от ЦИК с ключа на ЦИК, който стои... в ЦИК. За страдание и господин Минчев, специалист към ЦИК, сподели оня ден същото, с което сложи ЦИК в неприятна светлина - надали не ЦИК не знае какво е подписвано с нейния ключ. Аз съм сигурен, че ЦИК пази добре ключа и че тримата членове не са разкрили паролите си. В " справката си " ДАНС споделят следното правилно нещо, което всички пропущат: " Всеки различен програмен продукт (освен този от довереното създаване на ЦИК (б.а.)) даже и еднакъв с построения, само че неподписан, не е допустимо да се конфигурира в машините. ", изяснява ай ти експертът.

" При довереното създаване на предходните избори направихме точно подобен експертимент - наблюдаващ помоли ЦИК и МЕУ да вземат построения в МЕУ тестови програмен продукт и да пробват да го конфигурират на машината, на която към този момент беше конфигуриран формалния програмен продукт (т.е. хипотезата, в която бяхме предходната седмица). И несъмнено, той не потегли. Защото не е подписан с ключа на ЦИК.

За страдание, техническата трудност на процеса води до това, че доста малко хора могат да обяснят къде са действителните опасности и на какво се базира сигурността на процеса. Това разрешава всевъзможни представители и за жалост - служби - да се упражняват в генериранието на съмнение. И то даже в обстановка, в която машините не регистрират резултат, тъй като бюлетините се броят от хора ", загатва Божанов с укор и към ЦИК.



Според Росица Матева обаче са вероятни операции. " Никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура ", акцентира тя в изявлението по.

Според нея дейностите на зам.-министъра на електронното ръководство са осъществени отвън процедурата на ЦИК и не са били разказани на никое място. " Софтуерът, с който ние гласуваме, е обиден. Направено е второ доверено създаване, отвън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се конфигурира този програмен продукт на машините. Флашката, която ЦИК е дала на " Сиела " е от довереното създаване на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е за какво се прави и къде е флашката ", уточни зам.-шефката на ЦИК, само че не разяснява дали софтуерът е бил конфигуриран пред 25 октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР