Тази седмица в Словакия влиза в сила нов закон за

...
Тази седмица в Словакия влиза в сила нов закон за
Коментари Харесай

Монопол върху медиите? Словакия приема нов закон за ограничение върху пресата

Тази седмица в Словакия влиза в действие нов закон за ограничаване на медиите. Новото законодателство планува основаването на нова " Словашка телевизия и радио ", която ще размени към този момент съществуващата. Настоящият шеф на малкия екран Любош Махаж също ще бъде освободен. Словашкото министерство на културата ще избере нов директорски съвет, като по този метод държавното управление ще получи цялостен надзор върху органа.

 
На съвещанието на 10 септември ще бъдат определени членовете на съвета, а по-късно ще бъде разгласен търг. Кандидатите ще имат 30 дни да подадат заявки. Членовете на Съвета ще проведат обществено чуване за избор на нов шеф някога през октомври. 
Роман Мишелко, народен представител от Словашката национална партия

Този ход провокира отпор от страна на опозиционните партии, които настояват, че държавното управление се пробва да ограничи свободата на медиите. Представител на партия Прогресивна Словакия съобщи, че не са наранени единствено публичните медии, а и частните.
Виждаме също, че частните притежатели на медии са изнудвани от държавното управление, с цел да основат друг метод към политическите диспути.
Зора Яурова, евродепутат от " Прогресивна Словакия "

Журналистът Иван Брада активно взе участие в протестите срещу новия закон. Той се притеснява, че Словакия поема по същия път като Унгария. 

 
Все още не сме там, където са унгарските ни колеги. Там обществените медии са напълно следени от държавното управление, само че се движим в тази посока.
Иван Брада, публицист

Рита Коня, Euronews: Законът беше признат със 78 гласа от 150-те членове на трипартийната държавна коалиция в Братислава. Според опозицията задачата на държавното управление е ясна: да отстрани свободата на публичните медии и на пресата. 

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо направи първа публична поява, откакто на 15 май беше прострелян при опит за ликвидиране. Той приказва на събитие в замъка Девин в столицата Братислава.

Поводът бе Денят на светите братя Кирил и Методий, който е национален празник на страната. Фицо спомена единствено един път за стрелбата си, като я назова " нещастно събитие ", и употребява речта си основно, с цел да приказва за нуждата да се построи преграда против прогресизма, който съгласно него се популяризира " като рак ". Той също по този начин предизвести за това, че съгласно него войната в Украйна може прерасне в по-широк районен спор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР