Тази седмица в публичното пространство излезе информация, че България тайно

...
Тази седмица в публичното пространство излезе информация, че България тайно
Коментари Харесай

Журналист на “Ню Йорк Таймс“ разказва: Снабдява ли България тайно с оръжия Украйна

Тази седмица в общественото пространство излезе информация, че България скрито доставя Украйна с оръжия през американски компании. Много български медии се позоваха на следствие на " Ню Йорк Таймс ", потвърждавайки, че там схемата е разказана цялостно и в детайли. Оказа се обаче, че нещата са малко по-различни. Един от създателите на материала в Джон Исмей приказва за " На фокус ".

" Работех като специалист по обезвреждането на взривни материали във Военноморски сили на Съединени американски щати. Осъществих контакт с доста хора по целия свят, научих доста за оръжията, които идват в чужбина. Тогава се роди желанието ми да пиша за оръжия със руски дизайн ", описа той.

Според него България въобще не е главният фокус на материала му. " За страдание обаче видях по какъв начин редица български медии поясняват работата ми като доказателство, че България изнася оръжия за Украйна. Това не е правилно. Това, което аз открих e, че в предишното, изключително от 2008 година насам, армията на Съединени американски щати е купила „ ексцентрични боеприпаси” от доста и разнообразни източници, измежду които и България. Страната ви е просто една от страните, която дружно с Чехия, Босна, Словакия, Сърбия и Румъния е предоставяла такива муниции на Съединени американски щати ", обясни той.

По думите му доста от лицата, които търгуват с такива оръжия, ги придвижват към Пентагона, който ги преразпределя по света. " Когато войната в Украйна стартира, Пентагонът стартира да загатва ексцентрични муниции. Те са за оръжията, които не се вписват в стандартите на НАТО за калибровка ", изясни Исмей.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР