Тази седмица в Плевен се състоя откриването на инициатива, организирана

...
Тази седмица в Плевен се състоя откриването на инициатива, организирана
Коментари Харесай

Владимир Николов: Децата у нас трябва да имат най-малкото минимална базова правна култура

Тази седмица в Плевен се състоя откриването на самодейност, проведена от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, с поддръжката на Националната мрежа за децата, под надпис „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “.

В срещата с ученици на една от професионалните гимназии в Плевен участваха основният прокурор на Република България Иван Гешев, ръководителят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов и ръководителят на Камарата на следователите в България Петко Петков.

Пред журналистиВладимир Николов, който е областен прокурор на Плевен сподели:

„ Идеята е тази самодейност да стане национална и желаеме оптимално доста възпитаници в разнообразни учебни заведения на територията на цялата страна. Това ще бъде реализирано със съдействието и отдадеността на прокурори, следователи, правосъдни чиновници и представители на разнообразни неправителствени организации “, сподели окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов.

Той означи, че по време на срещите, учениците са показали емфатичен интерес по тематиката: за или срещу смъртното наказване в България.

„ В тази връзка ще проведем, дружно с учениците един спор по тази тематика. В европейското законодателство смъртното наказване е неприемливо и ние имаме избрани задължения в тази посока, само че е в действителност е значимо българските жители, в това число и децата да схванат, за какво това е по този начин, и да схванат концепцията на хуманността в актуалното демократично наказателно право.

Нашата концепция е, че ние като прокурори, следователи и правосъдни чиновници не сме единствено някакви експерти, сме преди всичко жители и след това родители, и в нашето общество липсва ясно правосъзнание.

Редица проучвания, в това число и социологически сочат, че голяма част от учениците от по-горния курс на образование не познават главните положения от Конституцията на Република България. Те имат концепция за някакви права, значително нямат концепция за това, какви отговорности имат и всичко това стои някак си имагинерно.

За да имаме модерно, демократично и отговорно общество, всички деца би трябвало да имат най-малко минимална базова правна просвета, с цел да могат те фактически осъзнато да знаят, какви са рамките на тяхното държание в обществото. Така ще допринесем за възпитанието на едни инфорнирани и виновни жители “, сподели Владимир Николов.

На въпрос на Дарик по отношение на опциите за активирането на гражданското общество и включването му в реализирането на публичния ред, окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов сподели:

„ Предвиждаме го и точно това е нашата цел “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР