Тази седмица в Македония предстоят разговори между политическите партии за

...
Тази седмица в Македония предстоят разговори между политическите партии за
Коментари Харесай

Очаква се днес да станат ясни първите официални резултати от референдума в Македония

Тази седмица в Македония предстоят диалози сред политическите партии за изследване на опцията за обезпечаване на болшинство в Народното събрание, с което да се подсигурява по-нататъшният развой на ратификация на контракта с Гърция. Това разгласи министър председателят Зоран Заев след приключването на консултативния референдум за бъдещето на контракта и евроатлантическата интеграция на страната.

Последните данни на изборната комисия от обработени 97 на 100 от получените протоколи от местата за гласоподаване демонстрират, че позитивен отговор на референдума са дали 91,37%. Против са дали своят вот 5,64%, а регистрираната интензивност на присъединяване е 36,87 на 100.

Очаква се през днешния ден Държавната изборна комисия в Македония да разгласи първите публични резултати от референдума. В него трябваше да се включат повече от 50 % от имащите право на глас, с цел да бъде той приет за годен. Въпреки това дебатите в Народното събрание за бъдещето на контракта с Гърция ще се състоят, тъй като допитването имаше съвещателен темперамент.

След оповестяването на резултатите, министър председателят Зоран Заев разяснява, че няма желание да подава оставка, защото съгласно него референдумът е сполучлив и жителите на страната са декларирали ясно, че Македония би трябвало да утвърди контракта с Гърция и да бъде член на Европейския съюз и НАТО.
Отговорността за предвиждането на процедурите и спазването на периодите за контракта с Гърция оттук насетне в този момент принадлежи и на институциите, и на депутатите, разяснява още Заев. Македонският министър председател повтори и желанието си за привикване на предварителни избори през ноември, в случай че договарянията за обезпечаване на квалифицирано болшинство се провалят.
На собствен ред водачът на ВМРО-ДМНЕ Християн Мицкоски разяснява, че референдумът се е провалил, само че посочи, че хората в Македония са за участие в Европейския съюз, само че без контракт с Гърция. Победа на референдума по думите им означиха и представителите на придвижването " Бойкотирам ", които се събраха на протест пред постройката на македонския парламент.

Съвсем скоро се чака да е ясно ще се реализира ли нужното парламентарно болшинство, с цел да бъде утвърден контракта с Гърция. Медиите в западната ни съседка означават, че Зоран Заев към този момент е разговарял по телефона в гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас, който го е похвалил за смелостта да организира референдума.

След допитването еврокомисарят по разширението Йоханес Хан прикани политическите водачи в Македония за отговорно държание и единение в полза на страната. Такава рекомендация пристигна и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който прибавя още, че вратите на Алианса остават отворени за Македония.

Стана ясно и че Съединените щати поздравяват Македония за резултатите от референдума. Това заяви Държавният департамент, представен от организация МИА. " С оглед на това, че в този момент македонският парламент стартира да преглежда конституционните промени, призоваваме водачите да се повдигнат над партийните политики и да употребяват тази историческа опция да обезпечат по-светло бъдеще за страната като пълновръстен член на западните институции ", се показва в известието. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР