Тази седмица в 60 минути кореспондентът Андерсън Купър докладва за

...
Тази седмица в 60 минути кореспондентът Андерсън Купър докладва за
Коментари Харесай

Надплащане на социални осигуровки: Съвети за предотвратяването им

Тази седмица в 60 минути кореспондентът Андерсън Купър рапортува за това какво се случва, когато общественото обезпечаване надплаща на хора, които получават компенсации. Бенефициентите може да схванат години по-късно, че дължат десетки хиляди долари - даже и да не е по тяхна виновност.

Само през фискалната 2021 година организацията пресмята, че е направила почти 6 милиарда $ надплащания, съгласно отчет на генералния контрольор на Администрацията за обществено обезпечаване.

Докато проучваше историята, екипът на 60 Minutes, в това число продуцента Анди Корт и асоциирания продуцент Анабел Ханфлиг, попита опитни експерти в региона: Какво могат да създадат хората, с цел да понижат възможностите да получат непредвидена сметка от общественото обезпечаване? Ето някои от тези препоръки.

Моят акаунт за обществено обезпечаване на уеб страницата на администрацията за обществено обезпечаване.

Ако сте покрай пенсиониране или към този момент сте се пенсионирали, има артикули, които могат да ви оказват помощ да разберете какъв брой би трябвало да получавате. Програма, наречена Maximize My Social Security, ви разрешава да анализирате комплицирани сюжети, като да вземем за пример по кое време вие и вашият брачен партньор би трябвало да поискате пенсионни компенсации, защото кой първо желае и по кое време може да има огромна разлика. Програмата коства $39 на година.

AARP има и безвъзмезден главен калкулатор за обществено обезпечаване, с цел да дефинира какъв брой би трябвало да получавате.

Специалистите, с които 60 минути разговаряха, посъветваха, че всички получатели би трябвало да схванат какво би трябвало да получават, тъй като на Администрацията за обществено обезпечаване може да отнеме години, с цел да открие неточности.

Непокрит пенсионен проект

Ако работите в обществения бранш — да вземем за пример като преподавател или пожарникар — значимо е да знаете дали сте част от не- затрупан пенсионен проект.

Ако сте, вместо да плащате в системата за обществено обезпечаване, вие плащате в пенсионен проект, ръководен от държавно или локално държавно управление. Когато се пенсионирате, би трябвало да кажете на общественото обезпечаване за тези непокрити пенсионни пари. Ако не го извършите и получавате обществено обезпечаване от друга работа, която сте имали, в последна сметка може да получите надплатено.

Социалноосигурителни компенсации за неработоспособност

Ако получавате социалноосигурителни компенсации за неработоспособност и решите да се върнете на работа, би трябвало да сте изключително деликатни. След привършване на първичния експериментален интервал на работа не можете да вършиме повече от избрана сума на месец или към този момент няма да имате право на компенсации за неработоспособност. Този предел на месечния приход се назовава забележителна доходоносна активност. Месечният предел за 2023 година е $1470 за неслепи получатели, само че сумата се трансформира всяка година.

Ако получавате както социалноосигурителни компенсации за неработоспособност, по този начин и отплата на служащия, би трябвало да докладвате компенсацията на служащия. Ако не го извършите, в последна сметка може да дължите доста пари на общественото обезпечаване.

Допълнителен застрахователен приход

Един от най-големите източници на надплащания идва от спомагателния застрахователен приход (SSI)., стратегия за хора с ниски приходи, които са възрастни или с увреждания. Тъй като насоките за допустимост не са били обновени за инфлацията от доста години, прагът за допустимост става все по-строг. в случай че вашите самостоятелни активи надвишават $2000, вие към този момент не отговаряте на изискванията за компенсации.

Правилата за SSI могат да бъдат комплицирани. Например, в случай че сте безприютен и спите на дивана на другар, би трябвало да декларирате цената на този диван.

Ако отговаряте на изискванията за цялостна дотация на вашите награди по Medicare Part D, тогава отговаряте и на стратегия за погашение от $10 на месец. Това значи, че общественото обезпечаване няма да ви таксува повече от $10 на месец, с цел да възвърне надплащането ви. Но би трябвало да се свържете със общественото обезпечаване и да ги помолите за това. Ако пренебрегнете известието за надплащане, организацията може изцяло да спре чековете ви.

Недоплащане

Точно както на някои хора се заплаща наднормено, общественото обезпечаване заплаща и на получателите. Според доклад на генералния контрольор на организацията общественото обезпечаване е изплатило незадоволително на получателите с 1,4 милиарда $ през фискалната 2021 година.

Когато това се случи, общественото обезпечаване би трябвало да предизвести хората и да изплати остатъка от парите. Но възможностите ви да получите тези пари са по-големи, в случай че разберете, че би трябвало да получавате повече и започнете процеса на поправяне със общественото обезпечаване.

Когато забележите неточност

Ако забележите неточност – без значение дали е с историята на приходите, която Social Security има за вас, или с заплащанията, които Social Security изпраща – би трябвало да уведомите организацията за това допустимо най-скоро. Експертите споделиха на 60 Minutes, че би трябвало да сте непрекъснати и да продължите да предупреждавате организацията, до момента в който разберете, че са коригирали грешката.

Те също по този начин ви посъветваха да пазите записи на всичките си връзки с организацията, в това число всичко, което изпращате и всичко, което получавате. Водете подробни бележки за това с кого сте говорили, по кое време сте говорили с тях, какво са споделили и по какъв начин можете да се свържете още веднъж с тях.

Според правните специалисти, в случай че можете да докажете, че сте предизвестили общественото обезпечаване за неточност и някой от организацията ви е уверил, че всичко е наред, значи ви е дал дезинформация. Съгласно разпоредбите на организацията, това може да бъде съображение да оспорите надплащането и вероятно да получите отвод от изплащането.

Можете да се свържете със общественото обезпечаване, като се обадите или посетите локалния офис на място или като се обадите на националната гореща линия: 1-800-772-1213.

Намиране на правна помощ 

Често е мъчно за хората с проблеми с надплащането да намерят юристи, които да ги съставляват, защото има дребен финансов тласък за юристите да поемат тези случаи. Националната организация на представителите на ищците по обществено обезпечаване е организация за юристи, които се занимават със случаи на обществено обезпечаване.

Хората на SSI постоянно имат приходи, които ги квалифицират за юристи за безвъзмездна правна помощ, някои от които ще поемат случаи на надплащане. Освен това хората с увреждания могат да се класират за безвъзмездна правна помощ от федерално финансирани стратегии за отбрана и покровителство в цялата страна.

Видеото нагоре е продуцирано от Brit McCandless Farmer, Will Croxton, Andy Court и Annabelle Hanflig. Той беше редактиран от Сара Шафър Предигер.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР