Тази седмица Си Дзинпин ще напусне Китай за пръв път

...
Тази седмица Си Дзинпин ще напусне Китай за пръв път
Коментари Харесай

Си Дзинпин напуска Китай за пръв път от две години, за да се срещне с Путин

Тази седмица Си Дзинпин ще напусне Китай за пръв път от повече от две години, с цел да пътува към Централна Азия, където му следва среща с Владимир Путин, оповестява " Ройтерс "

Първото му излизане от страната след началото на ковид пандемия демонстрира какъв брой е убеден във властта си в източната страна и какъв брой рискова е станала международната обстановка поради съветската борба със Запада поради Украйна, рецесията към Тайван и затормозената международна стопанска система.

Си ще направи аудиенция в Казахстан в сряда, след което, по информация от Кремъл, ще се види с президента на Русия в Самарканд, Узбекистан. Преди седмица съветникът на Путин по външните въпроси, Юри Ушаков, сподели пред кореспонденти, че се чака двамата да приказват на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в историческия град.

Събитието ще даде опция на Си да подчертае своето въздействие, до момента в който Путин ще цели да показва съветските упоритости за завой към Азия. И двамата държавни водачи ще бъдат обединени от обострените си връзки със Съединени американски щати.

" Според мен всичко ще се върти около Си: желае да покаже какъв брой убеден е в своя надзор над страната и да бъде приет като интернационален водач на нациите, които се опълчват на Западната надмощие, " твърди Джордж Магнус - създател на книгата " Червени знамена ", която споделя за провокациите пред лидера на Китайската комунистическа партия.

" Вярвам, че Си ще бъде най-притеснен за това по какъв начин протича войната на Путин и дали може да разчита на анти-западното ръководство в Москва в близкото бъдеще, " прибавя още той.

Задълбочаването на " безграничното " партньорство сред суперсилата Китай и титана на естествените запаси Русия е едно от най-интригуващите геополитически развития през последните години - и Западът основателно го следи с паника.

Някога Кремъл бе старши колегата в световната комунистическа подчиненост, само че след разпадането на Съветския съюз през 1991 година към този момент се гледа на него като младши подобен. Прогнозира се възраждащият се комунистически Китай да изпревари Съединени американски щати като най-голямата стопанска система в света през идващото десетилетие.

Партньорството им изобилства от исторически несъгласия, само че не се виждат признаци, че Си ще отдръпна поддръжката си към Путин в най-сериозната му борба със Запада от разгара на Студената война насам. Двамата са се срещали 38 пъти от 2013 година насам, до момента в който в това време Дзинпин към момента не се е виждал онлайн с Джо Байдън след назначението му през 2021.

В същото време в Китай всичко наподобява умерено за Си Дзинпин. Очаква се на конгреса на Комунистическата партия, започващ на 16 октомври, да се подсигури неговият трети петгодишен мандат. Именно на фона на това излизането му отвън страната насочва обръщение:

" Той напуща Китай за пръв път след пандемията тъкмо по време на подготовката на конгреса. Ако щеше да има заприказва против него, те щяха да се случат тъкмо в този миг. Очевидно е убеден, че това няма да е по този начин, щом отива в чужбина. "

Ако той бъде определен на лидерската позиция за трети път, ще затвърди мястото си като най-силния китайски държавен глава след Мао Дзъдун.

В Москва чакат срещата да бъде от огромно значение, само че не показват повече елементи за тематиките, които ще се разясняват.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР