Тази седмица ще внеса предложение да задължим правителството да се

...
Тази седмица ще внеса предложение да задължим правителството да се
Коментари Харесай

Делян Добрев: Евентуалните български залежи на газ в Черно море са между 210 и 510 млрд. куб. метра

Тази седмица ще внеса предложение да задължим държавното управление да се откажем от дерогацията за импорт на съветски нефт. Няма логичност в това да ни източват с милиарди на година и всички пари да отиват в съветските притежатели. Това сподели през вчерашния ден депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Изключението за България от Шестия пакет наказания на Европейски Съюз за Русия беше извоювано от кабинета „ Петков ". По думите на Добрев от него печелят единствено „ Лукойл " и „ Литаско " - по 10 млн. лева дневно, а в това време продават скъпи горива на потребителите.

Приет през януари закон задължава 70 стотинки от всеки лев облага за „ Лукойл " да отива във Фонда за енергийна сигурност, напомни Добрев. „ Утре ще станат тъкмо 6 месеца, откогато този закон работи. За тези 6 месеца няма една стотинка, постъпила във Фонда за енергийна сигурност, т.е. те не престават да вземат цялата разлика в случай че ще е по този начин, то България няма никакъв интерес от тази дерогация. Аз съм срещу тази дерогация от първия ден ", изясни Добрев.

Относно прекратяването на концесията на „ Лукойл " за пристанище „ Росенец " политикът подсети, че поради глобите това е трябвало да стане още предишното лято, само че няколко следващи държавни управления не са го създали. Още през януари от Движение за права и свободи са внесли предложение това да се случи, изясни Добрев.

Според него сега „ Лукойл " надписва цените на горивата с най-малко 50-60 стотинки на литър.

Отнемането на концесията на пристанището по никакъв метод не визира собствеността на „ Лукойл ", акцентира Добрев. „ Ако засягаше собствеността на инфраструктурата, това би било самобитна национализация. Не приказваме за такова нещо. Говорим за концесионни права, които страната в този момент лишава поради регламента. Като отнемем концесията, не лишаваме тръбите и оборудванията на сушата ", изясни той.

Евентуалните български находища на газ в Черно море са сред 210 и 510 милиарда кубически метра газ. Прогнозите за добиваните годишно количества на „ Тотал " са направени на база минималните количества, изясни Добрев - 13,5 милиарда. Дори страната да не придобие дял в консорциума на „ Тотал " и ОМВ, според Закона за подземните благосъстояния, двете компании ще внасят в държавния бюджет концесионно заплащане в размер на 30% от оборота. „ Но това, което ние предложихме тази седмица и бе признато съвсем единомислещо от сътрудниците в пленарна зала, като се изключи Българска социалистическа партия, е с изключение на тези 30%, ние да станем и акционер в консорциума. Ако станем акционер с до 20%, това значи, че ще вземаме до 20% от облагата на консорциума в допълнение с 30-те %. Самите вложители са съгласни до 35% присъединяване на страната, само че съгласно мен 35% би било непостижимо от финансова позиция, тъй като в първите пет-шест години би трябвало да се създадат вложения. Цялата инвестиция в създаването на находището ще бъде сред 4 и 6 милиарда евро. 20% е към 1 милиард евро ", изясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР