Тази седмица се навършва година, откакто Илон Мъск влезе широко

...
Тази седмица се навършва година, откакто Илон Мъск влезе широко
Коментари Харесай

Безскрупулен и несръчен: Оценките за Илон Мъск след първата година в X

Тази седмица се навършва година, откогато Илон Мъск влезе необятно ухилен в офисите на Twitter в Сан Франциско, до момента в който приключваше договорката за обществената платформа на стойност 44 милиарда $.

Оттогава нещата се трансформираха доста.

Компанията редуцира по-голямата част от личния състав си, което докара до изострен дефицит на фрагменти в области като модериране на наличието и връзки с държавните управления.

Мъск взриви процеса на верификация в интерес на скица за заплатен абонамент, назначи дългогодишната изпълнителна директорка на NBCUniversal Линда Якарино за нов основен изпълнителен шеф и промени името на X, изпращайки емблематичното синьо птиче в историята.

Но тези промени надалеч не протичаха безпрепятствено и в някои случаи оставиха платформата неподготвена да се оправи с провокациите през годината, безапелационни са някогашни чиновници, представени от Fastcompany.

Със сигурност платформата надалеч не беше съвършена преди появяването на Мъск, признават те.

" И преди Мъск, Twitter имаше репутацията на обществена медия, в която отиваш да спориш ", признава Мелиса Ингъл, която е била старши експерт по данни и е работила в Twitter от септември 2021 година до ноември 2022 година  Според Ингъл, чиято работа директно е засягала тази област, платформата се е борила с модериране на наличието. " Имахме слаби реакции към ботове, разнообразни спамове и нарушавания на наличието ", споделя тя.

Въпреки това съгласно нея, е имало магия в остарелия Twitter: " Twitter беше място, където можеш да срещнеш невероятни хора ". Именно това съгласно нея е изчезнало от платформата след закупуването и ребрандирането ѝ в X.

От една страна, броят на потребителите е намалял, както демонстрират новите данни, оповестени по-рано този месец.

" След това се появи Мъск, който я разглоби на части и изкара нескрито цялото ни мръсно долни дрехи по извънредно прозорлив метод ", споделя Ингъл, която счита, че Мъск е засилил негативите и проблемите, като в същото време е потиснал избавителните разновидности, противодействащи на проблемите.

Трудностите, с които в този момент се сблъсква X, са големи.

Потребителската база се е трансформирала и кой е предпочитан се диктува от това дали е подготвен да заплати, а не дали има значение в настоящия диалог.

През последните седмици потребителите са открили, че броят на порнографските ботове, които харесват изявления, се е нараснал. Материалите, свързани със полова корист с деца (CSAM), битката с които Мъск посочи като различен собствен приоритет, " са толкоз доста, колкото в никакъв случай не са били ", споделя Ингъл.

" Той някак си съумя да трансформира много мрачната финансова обстановка в кървава баня. Дори изхвърли една от най-значимите и дълготрайни характерности на компанията - нейното име. "

Не единствено името е изчезнало – изчезнали са и редица основни функционалности, предопределени да обезпечат сигурността на платформата.

" Всички стратегии, в които участвах, на процедура бяха отстранени ", споделя Теодора Скийдас, която работи в екипа за социална политика и ръководи ежедневните интервенции на Съвета за доверие и сигурност. Подобно на мнозина, тя получава уведомление, че ще бъде съкратена през декември 2022 година, което влиза в действие през февруари 2023 година

Смята, че в този момент има по-малко запаси за маргинализираните политически групи; понижено е етикетирането и инспекцията на обстоятелствата към изборите. " Хората следят и оповестяват за възходяща дезинформация, тирада на омразата и изразителност на насилието ", добавя Скийдас.

" Разочароващо е ", споделя тя – както в персонален, по този начин и в професионален проект. " Честно казано, беше предизвикателство да си намеря друга позиция на пазара на труда, колкото и да е конкурентен той. "

Други са по-премерени в рецензиите към метода, по който Мъск ръководи кораба.

Трябва да призная, че е много добър в това да отстранява всичко, което е излишно, до момента в който не почувства, че може да се издъни ", споделя Ману Корнет, някогашен софтуерен инженер в Twitter от юни 2021 година до ноември 2022 година

Корнет обаче е сериозен и към метода, по който Мъск е осъществил доста от съкращенията си - да вземем за пример, като вади от приложимост това, което счита за непотребни сървъри, захранващи платформата. " В държанието му има доста жестокост и непохватност ", споделя Корнет.

Но има и позитивни аспекти, които са помогнали за пробутване на неговата визия. " Има и доста хрумвания за това да не одобряваме " не " за отговор и да не се занимаваме с нелепости ", прибавя Корнет.

Пресаташето на X не отговори незабавно на молбата да разяснява оценките на някогашните чиновници, допълват от Fastcompany.

Корнет се тревожи за метода, по който Мъск  управлява компанията си посредством проби и неточности – изключително като се имат поради стотиците милиони консуматори и това, че приложението е отговорно пред своите рекламодатели, доста от които изоставиха платформата и след това се върнаха единствено с номинални вложения в артикули.

Линда Якарино, основният изпълнителен шеф, който Мъск назначи в Twitter преди ребрандирането му в X, съобщи на неотдавнашна конференция, че доста рекламодатели са се върнали, като посочи Visa като един от тях. Но следствие на Media Matters сподели, че Visa се е завърнала с разноски за реклама от 10 $, в съпоставяне със 77 500 $ за 12-те седмици, преди Мъск да поеме ръководството.

" Предполагам, че хората, които към момента са там, работят с безумни часове, което не е нещо стабилно в дълготраен проект ", споделя Корнет. Той към този момент е по-малко угрижен за техническото оцеляване на платформата. " По-скоро се тормозя, че тя се трансформира в клоака на хора, които са все по-дясно настроени и дали това не е представителна извадка на популацията ", споделя той.

Никой от някогашните чиновници не има вяра, че Мъск се оправя добре с работата си.

Общественото мнение също наподобява според, че нещата са станали по-лоши по време на неговия мандат: Само 4% от потребителите на Twitter са декларирали, че съгласно тях преименуването на X има позитивен резултат, до момента в който 67% са декларирали, че е било негативно решение.

В същото време рейтингът на недоброжелателно отношение към Мъск пораства неимоверно, добавя Fastcompany.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР