Тази седмица на сцената на Дом на културата “Борис Христов”, ...

Тази седмица на сцената на Дом на културата “Борис Христов”,

Спектакли от България, Белгия и Бразилия във втория уикенд на One Dance Week

Тази седмица на сцената на Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив One Dance Week ще показа три танцови продукции от България, Белгия и Бразилия.

На 20 май (петък), от 19:30, ще се състои международната премиера на „ Свободно рухване “ - новият театър на Марион Дърова, който е първата взаимна продукция на One Dance Week и РЦСИ Топлоцентрала. На 21 май (събота) ще бъде показан спектакъла „ Обещай ми “ на знаковата беллгийска компания kabinet k & hetpaleis, a на 22 и 23 май (неделя и понеделник) ни чака европейската премиера на зрелищния театър „ Това е танц! “ на бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/socialmedia-workshop-baledecidade-01.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 366 " />

В събота (21.05) от 10:00ч. One Dance Week кани и всички украински деца и техните български другари на танцова работилница с бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo в залата на школа Dance Station, Пловдив. Работилницата е с вход свободени е подобаваща за деца от всички възрасти, които желаят да се допрян до магията на актуалния танц.

Билети за всички спектакли ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EPAYGO. В продажба ще намерите и лимитирано количество на цена от BGN 50, който включва едни от най-хубавите места в залата и за трите спектакъла.

* * *

Деатйли за програмата:
„ Свободно рухване “ | Марион Дърова (България)20 май - 19:30 ч.Дом на културата “Борис Христов”
„ Свободно рухване “ e пътешестване към неназовимото – в територия, небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са единствено привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни приказва, тялото, лишено от обществен знак и полова принадлежност, с цел да открием човешкото. Ще подменим въпросa „ кой Съм “ с този „ по какъв начин Съм “.

В “Свободно падане” вземат участие Жана Пенчева, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Цвета Дойчева и Яница Атанасова. Визуалната среда на спектакъла е основана от Викенти Комитски, а музикалната - от Климент Дичев. Дизайнът на костюмите е дело на Рая Кърпачева – Urban Nomad, а 3D мапингът - на Ивелина Иванова. Проектът е съфинансиран от Фондация „ Лъчезар Цоцорков “.


„ Обещай ми “ | kabinet k & hetpaleis (Белгия)21 май - 19:30 ч.Дом на културата “Борис Христов”https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/promise me _ kabinet k.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> " Обещай ми ". Снимка © kurt van der elst
„ Обещай ми “ е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с заплахите и паниките, които на вятъра желаеме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски автентичен, само че физически мощен ентусиазъм за навлизане в територията на незнайното. Любопитство, а не равнодушие, и импулсивност, а не заблуда за сигурност – нямаме ли потребност тъкмо от това, тъкмо в този момент? Спектакълът с музика онлайн споделя за живителната мощ на непознатото да ни движи напред, въпреки от време на време с цената на белези и рани по кожата ни.

“Обещай ми “ е примамливо брутална ода за твърдоглавото дете.

„ Обещай ми “ е ода не единствено за нашия вътрешен въстаник в едно плашливо общество, което се кълне в контрола и сигурността. В спектакъла става дума и за упоритостта да отстояваш нещо. За прескачането на вашите граници. За плаването против течението. И за вярването, че в случай че съвсем се ударите в стената със затворени очи, постоянно ще има някой да ви отбрани. Това прави „ Обещай ми “ красива противоотрова за днешните времена.” * De Standard


„ Това е танц! “ | Balé da Cidade de São Paulo22 и 23 май - 19:30 ч.Дом на културата “Борис Христов”
https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/Bal da Cidade de S Paulo.png " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

Спектакълът „ Това е танц! “ е обилна проява на заразително покоряващата, непринудена и красива същина на Passinho. Това е угощение за сетивата – танц, роден групово и свободно, който споделя истории и стремежи, повдига обществени тематики и придвижва публиката в ритъма и атмосферата на актуалния градски живот в Бразилия.

Танцовият жанр Passinho, поникнал във взривоопасните фавели на Рио де Жанейро, за следващ път се придвижва на международната сцена посредством една от водещите бразилски танцови компании, с цел да заеме мястото, което му се поставя по право и по мощ. От създание на улични банди, изпъстрени със пристрастености, рискове и замайване от самия живот, през днешния ден Passinho е част от културната еднаквост на Бразилия, а безусловно значи “малка стъпка”.

Този достоверен танцов жанр се появява непринудено по време на фънк и хип-хоп партита в размирните квартали на Рио де Жанейро и бързо завладява страната. Отличава го неговата енергична експресивност и дързост. Passinho съставлява неповторима примес от придвижвания, присъщи за стилове като фънк, хип-хоп, брейкденс, кудуро, попинг, самба, форо, фрево и бахайски ритми. Passinho даже стана част от формалното разкриване на Олимпийските игри в Рио през 2016-а.

Източник: clubz.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg