Тази седмица лидерите на Г-7 се срещат в Хирошима, за

...
Тази седмица лидерите на Г-7 се срещат в Хирошима, за
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 се срещат, за да окажат натиск върху Русия

Тази седмица водачите на Г-7 се срещат в Хирошима, с цел да затегнат още повече контрола върху Русия поради войната в Украйна и да реализират единна позиция във връзка с възходящата военна и икономическа мощност на Китай, съобщи Агенция Франс Прес.


На тридневната среща на върха на водещите развити демокрации ще бъдат разисквани всички въпроси - от енергетиката до изкуствения разсъдък, само че главният акцент ще бъде ориентиран към тези, които са помогнали на Москва да понижи въздействието на глобите, ръководени от Запада.

Лидерите също по този начин ще очертаят деликатен курс във връзка с Пекин. Те ще показват единение във връзка с Тайван и подчертаят нуждата от " обезценяване на риска " на основни вериги за доставки посредством диверсификация от Китай, като в същото време се пробват да избегнат по-нататъшно нагнетяване на напрежението.

На срещата на външните министри на Г-7 предишния месец беше подложен мощен акцент върху Китай и Пекин беше предизвестен за " милитаризацията " в Южнокитайско море.

Тя също по този начин настоя, че няма " никаква смяна " във връзка с политиката за Тайван, откакто френският президент Еманюел Макрон, след пътешестване до Пекин предишния месец, съобщи, че Европа би трябвало да заобикаля " рецесии, които не са наши ".

Вашингтон предприе нападателен метод, като блокира достъпа на Китай до най-модерните полупроводници и оборудването за тяхното произвеждане, и убеди Япония и Нидерландия да последват образеца му.

Очаква се на срещата на върха в Хирошима да се упорства за дейности, които да оказват помощ за превъзмогване на пропуските в режима на наказания, наложени на Русия от страните от Г-7.

Блокът сплотява Япония, Англия, Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия и Европейския съюз.

Украинският президент Володимир Зеленски, който преди малко завърши обиколката си из европейските столици преди предстоящата пролетна атака, ще направи видеообръщение към срещата на върха.

" Очаквам, че основни въпроси ще бъдат спазването и използването на глобите, изключително в неприсъединилите се страни от Глобалния юг, както и възможното понижаване на тавана на цените на петрола, за което упорства Украйна ", съобщи Мария Снеговая, старши помощник по въпросите на Русия и Евразия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Антизападни послания

Япония се пробва да разшири въздействието на блока в развиващия се свят, като измежду участниците ще бъдат водачи на Индия, Бразилия и Индонезия.

Въпреки че войната в Украйна вдъхна нова значителност на Г-7, Токио и други страни считат, че са нужни повече старания, с цел да се завоюват огромните необвързани страни, които не са склонни да вземат страна в разногласията с Москва и Пекин.

Необходимостта от това се ускорява от безизходицата в по-голямата Г-20, където Китай и Русия се опълчват на споменаването на войната в Украйна.

" Япония има вяра, че както Китай, по този начин и в по-малка степен Русия, си пробиват път с икономическа помощ и антизападни послания ", споделя Крис Джонстоун, ръководител на японския отдел в CSIS.

Очаква се водачите на Г-7 да създадат изказване по отношение на разоръжаването, което японският министър-председател Фумио Кишида се опита да издигне в дневния ред, като провежда срещата в своя изборен регион Хирошима. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР