Тази седмица китайски и френски енергийни компании финализираха първата в

...
Тази седмица китайски и френски енергийни компании финализираха първата в
Коментари Харесай

Китай подкопава господството на петродолара

Тази седмица китайски и френски енергийни компании завършиха първата в историята договорка за полутечен природен газ (LNG) в Китай, уредена в локалната валута юан. Сделката, включваща 65 000 тона полутечен природен газ, импортиран от Обединените арабски емирства (ОАЕ), е значима стъпка в опитите на Пекин да подкопае американския $ като повсеместен „ петродолар “ за търговията с газ и нефт. Това отбелязва Агенция Франс Прес.

Ю Джин, общоприет шеф на Китайската национална офшорна петролна компания (CNOOC), която подписа договорката с TotalEnergies, споделя, че световното доставяне с запаси въз основа на юана може да „ насърчи глобализацията на търговията с сила и да построи по-диверсифицирана екология “.

Гуо Сю, ръководител на Шанхайската борса за нефт и природен газ, която улесни договорката, е представен от следения от страната вестник China Daily, че договорката предизвиква „ многовалутното ценообразуване, сетълмента и трансграничните заплащания “.

В публикацията се споделя, че Китай е главен състезател на международния пазар на полутечен природен газ, като се прибавя, че „ финансовата инфраструктура за трансграничен сетълмент в юани “ ще обезпечи „ по-удобни канали за вътрешните и интернационалните петролни и газови запаси “.

Френският стопански ежедневник „ Трибюн “ заяви, че TotalEnergies „ просто изясни, че тази невиждана транзакция в юани е „ искане от CNOOC “ на пазара на въглеводороди, където покупките от дълго време се уреждат в долари “.

Според вестника нито TotalEnergies, нито CNOOC са поискали да разясняват в детайли договорката.

От години Пекин се стреми да усили смисъла на своята валута на международните пазари и да оспори господстващото състояние на щатския $ в интернационалната търговия, изключително в търговията с сила.

По време на знаменателното си посещаване в Рияд през декември предходната година китайският президент Си Дзинпин предложи Китай и арабските страни от Персийския залив да употребяват Шанхайската петролна и национална газова борса като платформа за осъществяване на разплащания в юани по покупко-продажби с петрол и газ.

„ Китай ще продължи да внася огромни количества недопечен нефт от страните от Персийския залив, ще разшири вноса на полутечен природен газ, ще ускори съдействието в региона на създаването на петрол и газ нагоре по веригата … и ще употребява напълно Шанхайската петролна и национална газова борса като платформа за осъществяване на сетълмент в юани на търговията с петрол и газ “, съгласно Си, представен от организация Ройтерс.

Въпреки че юанът си пробива път в международната търговия, сега той заема едвам 2,7 % от пазара, до момента в който делът на щатския $ е 41 %.

За да понижи зависимостта си от зелените пари, Пекин към този момент подписа покупко-продажби с страни като Русия и Бразилия.

През миналата година Русия мина към търговия в юани, откакто Западът наложи наказания върху износа, вноса и търговията с сила, трансформирайки китайската валута в единствената опция на президента на Русия Владимир Путин за понижаване на експозицията към щатския $ и еврото.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР